Vitet e fundit, dietat vegane dhe vegjetariane janë adoptuar nga një pjesë e madhe e popullsisë. Sigurisht, siç pritej, këto tendenca ushqimore evoluojnë, duke sjellë sugjerime të reja edhe për ushqimin. Në këtë artikull do të flasim për një nga tendencat e reja të produkteve, mishin me bazë bimor. Në fund të fundit, do të keni vënë re se në raftet e supermarketeve tani ka shumë produkte të tilla, domethënë mish që në thelb nuk është mish. Pra, fakti që “mishi” i perimeve gjendet në frigoriferin e supermarketit është prova më e habitshme që ai është bërë pjesë e përditshmërisë sonë.
Çfarë do të thotë mish me bazë bimore?
Thjesht, ky “mish” i veçantë është me origjinë bimore dhe natyrisht nuk ka të bëjë fare me kafshët dhe produktet shtazore. Në thelb, në bazë të bimëve ne mund të bëjmë diçka si mishi që njohim. Mishi me origjinë bimore gjithashtu përbëhet nga proteina, yndyra, vitamina, minerale dhe ujë. Është gatuar në mënyrë që të shijojë mishin siç e kemi njohur deri tani.
Kur filloi
Është një zgjidhje alternative për ata që nuk duan të konsumojnë produkte me origjinë shtazore. Për shembull, tofuja ka ekzistuar për mijëra vjet. Megjithatë, industria ushqimore vitet e fundit ka filluar të merret me këtë fushë të veçantë. Tregu i mishit me bazë bimore është zgjeruar ndjeshëm vitet e fundit, pasi kompanitë prodhojnë hamburgerë me bazë bimore dhe produkte të tjera që zëvendësojnë mishin klasik dhe derivatet e tij.
Si përgatitet
Zakonisht bëhet nga soja, bizelet, gruri ose kërpudhat. Produktet e mishit me bazë bimore duken dhe shijojnë të ngjashëm me mishin e vërtetë, duke i bërë ato të lehta për t’u zëvendësuar dhe për t’u përfshirë në recetat e preferuara. Proteinat në këto ushqime mund të vijnë nga soja, bizelet, kërpudhat, patatet, fasulet fava, orizi kaf ose burime të tjera.
Mishi me bazë bimore dhe mjedisi
Ngrënia e mishit me bazë bimore është e mirë për planetin, njerëzit dhe kafshët. Analizat e ndikimit mjedisor të mishit me bazë bimore tregojnë se prodhimi i mishit me bazë bimore përdor 72-99% më pak ujë. Përveç kësaj, shkakton 51-91% më pak ndotje të ujit dhe lëshon 30-90% më pak emetim të gazrave serrë. Duke zgjedhur mishin me bazë bimore dhe alternativa të tjera proteinike, ne mund të përdorim shumë më pak burime natyrore dhe të lejojmë ekosisteme të tëra dhe biodiversitetin që mbështet ato sisteme, të rimëkëmben, të funksionojnë dhe të lulëzojnë. Gjithashtu, prodhimi i mishit me bazë bimore nuk kërkon antibiotikë. Kjo ndihmon në adresimin e mbipërdorimit të gjerë të antibiotikëve në prodhimin e mishit. Fundi, heqja e kafshëve nga zinxhiri ushqimor gjithashtu redukton në masë të madhe rrezikun e pandemive të ardhshme. Siç mund të shihet, peizazhi i kërkimit për mishin me bazë bimore ofron mundësi të mëdha shkencore për të ardhmen./abcnews.al