Hemoglobina është një pjesë shumë e rëndësishme e qelizave të gjakut e cila është e pasur me proteinën e hekurit që funksionon duke bartur oksigjen që thithet në të gjithë trupin, prandaj është thelbësore të mbash një trup të shëndetshëm.
Një numër i ulët i hemoglobinës bën që trupi të ketë më pak energji, ul imunitetin e tij dhe mund të çojë në probleme serioze shëndetësore.
Kanceri, cirroza, helmimi nga plumbi dhe sëmundjet e veshkave.mund të shkaktojnë më pak qeliza të kuqe të gjakut, të cilat mund të çojnë në një numër të ulët të hemoglobinës.
Gjendje të tilla si anemia e qelizave drapër, një shpretkë e zgjeruar dhe vaskuliti mund të shkatërrojnë shpejt qelizat e kuqe të gjakut dhe të çojnë në hemoglobinë të ulët.
Hekuri është i nevojshëm për të krijuar hemoglobinë, kështu që nëse nevojitet më shumë hekur, numri i hemoglobinës ndoshta është i ulët. Ky është shkaku më i zakonshëm i anemisë.
Humbja e sasive të mëdha të gjakut mund të çojë lehtë në hemoglobinë të ulët, si dhe të jetë ndoshta një shenjë paralajmëruese e humbjes së brendshme të gjakut.
Nëse nuk po merrni mjaftueshëm vitamina B12, vitaminë C ose acid folik, nivelet e hemoglobinës suaj mund të ulen, sepse këto e ndihmojnë trupin të bëjë qelizat e kuqe të gjakut.
Disa gjendje, si lloje të caktuara të kancerit, mund të çojnë në hemoglobinë të ulët. Këto çrregullime të gjakut do të thotë që palca e kockave mund të mos i bëjë qelizat e kuqe të gjakut mjaft shpejt.
Si ta rrisni hemoglobinën natyrshëm?
Hani ushqime të pasura me hekur sepse është një element i rëndësishëm në prodhimin e hemoglobinës. Disa ushqime me bazë hekuri përfshijnë karkaleca, mëlçi, mish të kuq, spinaq, shparguj, bajame, hurma, thjerrëza, drithëra të pasuruar në mëngjes, bajame, goca deti, tofu, ndër të tjera. .
Nivelet e ulëta të hemoglobinës për shkak të mungesës së vitaminës C mund të zëvendësohen duke konsumuar më shumë ushqime që e përmbajnë, të tilla si portokall, kivi, papaja, limon, luleshtrydhe, brokoli, grejpfrut, speca, domate dhe spinaq.
Acidi folik është e nevojshme për të bërë qelizat e kuqe të gjakut. Prandaj, një mungesë e acidit folik çon automatikisht në një nivel të ulët të hemoglobinës.
Burime të mira ushqimore të acidit folik janë perimet me gjethe jeshile, mëlçia, lakrat, hithrat, fasulet e thata, orizi, embrionet e grurit, kikirikët, bananet, drithërat e pasuruar, brokoli, panxhari, molla etj.
Shega ka kalcium, hekur, karbohidrate dhe fibra. Vlera e tij ushqyese mund të ndihmojë në rritjen e hemoglobinës në gjak dhe të nxisë rrjedhën e shëndetshme të gjakut./abcnews.al