E keni pyetur ndonjëherë veten se çfarë ju bën të fryrë? Përvoja me fryrjen mund të jetë e ndryshme për të gjithë. Mund të keni një ndjenjë ngopjeje pasi keni ngrënë, ose barku juaj mund të jetë i tensionuar. Shumë kanë edhe fryrje, e cila mund të jetë e dhimbshme, ndërsa të tjerët zgjohen të fryrë. Ajo që mund t’ju befasojë është se ndërsa fryrja shpesh duket si gaz i tepërt, hulumtimet tregojnë se ky nuk është në të vërtetë rasti i vetëm.
Çfarë e shkakton fryrjen?
Për shkak se fryrja e barkut nuk është e njëjtë për të gjithë, mund të prisni që ajo të ketë shumë shkaqe dhe keni të drejtë. Ajo që shkakton fryrjen e barkut tek një person mund të mos jetë e njëjtë tek një tjetër. Këtu janë disa nga fajtorët kryesorë:
- Gëlltitja e ajrit (përtypja e çamçakëzit ose biseda gjatë ngrënies)
- Konsumimi i ushqimeve që prodhojnë gazra
- Hani shumë shpejt, duke çuar në përtypje të dobët dhe gëlltitje më shumë ajër
- Ngrënia e tepërt. Nëse kalon shumë kohë ndërmjet vakteve, ne priremi të hamë tepër
- Madhësia e vaktit në lidhje me madhësinë e barkut. Nëse keni një bark të vogël, do të vini re se ai zgjerohet më shumë kur hani sasi të mëdha
- Tretje hipotonike, si zbrazja e ngadaltë e stomakut ose eliminimi i ngadaltë
- Ndryshimet në dietë, të tilla si ngrënia e më shumë ushqimeve të pasura me fibra
- Mosbalancimi në bakteret e zorrëve
- Stresi, i cili mund të ngadalësojë tretjen tuaj
Kur fryrja e barkut është normale dhe kur është shenjë e diçkaje tjetër?
Studimet kanë treguar se një person mesatar prodhon 0,6-1,8 litra gaz në ditë, edhe nëse nuk e kuptojnë këtë. Për shumë njerëz, kalimi i gazit përmes traktit tretës nuk shkakton simptoma dhe është një shenjë e një zorrë të shëndetshme. Por të tjerët shpesh përjetojnë fryrje të pakëndshme dhe gazra. Nëse kjo ju tingëllon e njohur, gjëja e parë që duhet të bëni është të bisedoni me mjekun tuaj për të përjashtuar ndonjë shkak serioz themelor, si në vijim:
- Sindroma e zorrës së irrituar (IBS)
- Sëmundja inflamatore e zorrëve (IBD)
- Kapsllëk
- Gastropareza
Inflacioni është i ndërlikuar. Ajo që funksionon për dikë mund të mos funksionojë për ju
Gjithashtu nëse fryrja juaj shoqërohet me ndonjë nga simptomat e mëposhtme, duhet të shkoni menjëherë te mjeku: gjak në jashtëqitje, vështirësi në gëlltitje, të vjella të përsëritura, humbje peshe të pavullnetshme, temperaturë ose verdhëz.
Disa këshilla për të hequr qafe fryrjen e barkut, përderisa nuk ka ndonjë sëmundje tjetër
- Hani ngadalë dhe përtypni mirë ushqimin. Sa më mirë ta përtypni ushqimin, aq më me efikasitet do ta tretni atë, duke lënë më pak në stomak për fermentim.
- Rritni gradualisht fibrat. Nëse dëshironi të filloni të hani më shumë fibra, është e rëndësishme të mos shtoni shumë në të njëjtën kohë. Duhet kohë që zorrët tuaja të mësohen me fibrat.
- Shmangni të flisni me gojën plot, pasi do të gëlltisni më shumë ajër.
- Shmangni pijet e gazuara në kohën e vaktit.
- Mundohuni të mos hani kur jeni të stresuar ose me nxitim, pasi mund të ndërhyjë në tretje për shkak të lidhjes tru-zorrë.
- Përtypni xhenxhefil të freskët ose të tharë ose pijeni si çaj, sepse ndihmon në zbrazjen e stomakut.
- Përtypni disa fara organike të koprës pas një vakti. Kopër është një trajtim tradicional për fryrjen dhe dispepsi.
- Ushtrimi përmirëson funksionin e sistemit të tretjes.
- Shmangni ose zvogëloni alkoolin, pasi mund të irritojë zorrët dhe të dehidratojë, duke çuar në kapsllëk./abcnews.al