Bashkimi Europian dhe Gjermania arrijnë marrëveshje për motorët me djegie

schedule15:08 - 27 Mars, 2023

schedule 15:08 - 27 Mars, 2023

Gjermania dhe Bashkimi Europian njoftuan se kanë arritur një marrëveshje për të ardhmen e makinave me motorë me djegie, duke lejuar regjistrimin e automjeteve të reja me motorë të tillë edhe pas vitit 2035.

Nënkryetari i Komisionit të BE-së Frans Timmermans shkroi në Twitter se “ne kemi gjetur një marrëveshje me Gjermaninë për përdorimin e ardhshëm të e-karburanteve në makina”.

Ministri gjerman i Transportit, Volker Wissing, tha se ishte hapur rruga që automjetet me motorë me djegie të brendshme që përdorin vetëm karburante neutrale ndaj klimës, të regjistroheshin rishtazi edhe pas vitit 2035.

Një propozim fillestar nga vendet anëtare të Bashkimit Europian për standardet e reja të emetimit të dioksidit të karbonit për makinat ishte shtyrë për shkak të kundërshtimit nga Gjermania. BE-ja kishte dashur të ndalonte shitjen e të gjitha makinave të reja me motorë me djegie nga viti 2035.

Gjermania kishte kërkuar një përjashtim për makinat që djegin e-karburantet, duke argumentuar se ato janë neutrale ndaj karbonit kur prodhohen duke përdorur energji të rinovueshme dhe karbon të kapur nga ajri, në mënyrë që ato të mos derdhnin emetime të mëtejshme që ndryshojnë klimën në atmosferë.

Wissing tha se ata kishin rënë dakord për hapat konkretë procedural dhe se një afat specifik është bërë i detyrueshëm. “Ne duam që procesi të përfundojë deri në vjeshtën e vitit 2024,” shtoi ai. Timmermans gjithashtu shkroi se “ne do të punojmë tani për të miratuar standardet e CO2 për makinat sa më shpejt të jetë e mundur.”

Kritikët thonë se teknologjia e baterive elektrike është më e përshtatshme për makinat e pasagjerëve dhe karburantet e çmuara sintetike duhet të përdoren vetëm aty ku asnjë opsion tjetër nuk është i mundshëm, si për shembull në aviacion. Grupi mjedisor Greenpeace kritikoi ashpër marrëveshjen.

/abcnews.al