Asnjëherë mos e porosisni këtë pije në një kafene, është plot me baktere

schedule10:58 - 11 Dhjetor, 2022

schedule 10:58 - 11 Dhjetor, 2022

“A mund të pini një gotë ujë me një fetë limoni?” Një pyetje që nuk duhet ta bëni dhe më poshtë gjeni “pse-në”.

Pavarësisht nëse futet në ujin tuaj, koktejin, çajin ose ujin e thartë, një fetë limoni është një shtesë e zakonshme e pijes.

Megjithatë, a keni menduar ndonjëherë se ku ishte në të vërtetë? Ato copa limoni në restorant nuk janë aq të pastra sa do të dëshironit të ishin.

Ato i japin pijes suaj një shije, por mund të ofrojnë edhe një mori gjërash të tjera.

Në fakt, një studim i vitit 2007 tregoi se pothuajse 70% e fetave të limonit në restorante janë të mbuluara me deri në 25 lloje të ndryshme mikrobesh. Këto përfshijnë: lëndën fekale, Escherichia coli dhe kontaminimin nga mishi i papërpunuar. Sakaq, nuk ishin vetëm lëkurat e limonit, tuli në 29% të limonëve të pistë ka gjithashtu baktere.

Limonët mund të kontaminohen për një sërë arsyesh. Nuk ka asnjë garanci që kamerierët në restorantin tuaj të preferuar do të lajnë secilin veç e veç, ose duart e tyre pas një pushimi në banjë.

Thikat dhe të njëjtat dërrasa prerëse mund të bëjnë që mikrobet të përhapen shpejt.

Limonët dhe frutat e tjera agrume janë veçanërisht të ndjeshme sepse janë të mbuluara me pore, duke i dhënë baktereve sipërfaqe shtesë për t’u shumuar.

Por, përpara se të hiqni dorë tërësisht nga feta, duhet të kemi parasysh se nuk ka pasur shpërthime sëmundjesh të lidhura me limonët e kontaminuar në pije.

Më mirë të kërkoni feta në një pjatë të vogël. Më pas shtrydhni lëngun e limonit direkt në ujë dhe mos hidhni të gjithë fetën në gotë.

Mund të mos ju mbrojë plotësisht, por do të zvogëlojë ndjeshëm ekspozimin tuaj ndaj baktereve të padëshiruara./abcnews.al