Arkeologët zbulojnë një send prej ari që daton në epokën e hershme të bronzit

schedule14:19 - 3 Qershor, 2021

schedule 14:19 - 3 Qershor, 2021

Arkeologët që punojnë në rrethin e Tübingen në Gjermaninë jugperëndimore kanë zbuluar objektin më të hershëm të rajonit të artë deri më tani. Është një unazë spirale me tela prej ari e zbuluar nga varri i një gruaje të epokës së bronzit të hershëm.

Varri i gruas ndodhej jo shumë larg një grupi varrosjesh të tjera të epokës së bronzit të hershëm dhe me sa duket është i lidhur me vendbanimin prehistorik në majë të kodrës në Kirchberg afër.

Gjetjet e metaleve të çmuar nga kjo periudhë janë shumë të rralla në Gjermaninë Jugperëndimore. Ari ndoshta ka origjinën nga Cornwall në Britaninë Jugperëndimore. Arkeologët thonë se është provë e jashtëzakonshme e hershme e tregtisë së gjerë me objekte luksoze të njerëzve të asaj kohe. Zbulimi u botua në numrin e fundit të revistës Praehistorische Zeitschrift.

Gërmimi u drejtua nga Profesor Raiko Krauss nga Instituti i Arkeologjisë Prehistorike dhe Mesjetare në Universitetin e Tübingen dhe Jörg Bofinger nga Zyra Shtetërore e Baden-Württemberg për Menaxhimin e Trashëgimisë Kulturore.

Gjatë gërmimit, studiuesit zbuluan se gruaja ishte varrosur në një pozicion fetal. Ky lloj varrimi është tipik i periudhës së neolitit të vonë në Evropën Qendrore. I vetmi objekt që u gjet në varr ishte rrotulla spirale e bërë prej tela ari. Mund të ketë qenë një zbukurim flokësh dhe tregon se personi që mbante ishte me status të lartë shoqëror.

Datimi radiokarbon i kockave vendos varrosjen midis viteve 1850 dhe 1700 Para Erës Sonë, epoka e hershme e bronzit.

Sipas një raporti nga Universiteti i Tübingen, ari përmban rreth 20 përqind argjend, më pak se dy përqind bakër dhe ka gjurmë të platinit dhe kallajit. Kjo përbërje tregon për një aliazh natyral ari tipik të arit të larë nga lumenjtë.

Raporti tregon se modeli i elementëve gjurmë ngjan me atë të arit nga depozitat në Cornwall, veçanërisht nga zona e lumit Carnon. Ekipi hulumtues e konsideron gjetjen e arit nga rrethi i Tübingen si provë se grupet perëndimore në Europën Qendrore kishin lidhje me rajonet e tjera në gjysmën e parë të mijëvjeçarit të dytë Para Erës Sonë.