Arkeologët zbulojnë imazhin 2 500 vjeçar të mbretit të fundit të Babilonisë

schedule12:59 - 31 Korrik, 2021

schedule 12:59 - 31 Korrik, 2021

Një gdhendje e lashtë e bërë në një gur bazalti 2.550 vjet më parë është identifikuar si mbreti i fundit babilonas, Nabonidus. I zbuluar në Arabinë Saudite, mbishkrimi përshkruan mbretin Nabonidus që mban një skeptër dhe rrethohet nga katër simbole të feve: një gjarpër, një hënë, dielli dhe një lule.

Shkëmbi i gdhendur u zbulua në Al-Hadeed, në rajonin verior të vendit Al Hail. Ekzistojnë një numër pikturash murale që përshkruajnë mbretin Nabondius, disa prej të cilave duken shumë të ngjashme me gdhendjen e zbuluar kohët e fundit.

Një gdhendje e lashtë e bërë në një gur bazalti 2.550 vjet më parë është identifikuar si mbreti i fundit babilonas, Nabonidus. I zbuluar në Arabinë Saudite, mbishkrimi tregon mbretin Nabonidus që mban një skeptër dhe rrethohet nga simbolet e feve: një gjarpër, një hënë, diellin dhe një lule

Edhe pse studiuesit po deshifrojnë kuptimin e simboleve, disa sugjerojnë se ato mund të lidhen me hyjnitë në panteonin Mesopotamian, që përfaqësojnë yllin e Ishtarit, diskun me krahë të perëndisë së diellit Shamash dhe hënën e hyjnisë Sin, një perëndi e favorizuar nga mbreti Nabonidus. /abcnews.al

Arkeologët gjithashtu përcaktuan se skena përfshin 26 rreshta të shkrimit kuneiform, një sistem i lashtë i shkruar i përdorur në Lindjen e Mesme, duke i bërë këto mbishkrimet më të gjata të gjetura ndonjëherë në mbretërinë e Babilonisë. Në foto është një gdhendje e ndryshme e mbretit Nabonidus

Shkëmbi i gdhendur u zbulua në Guvernatoren Al-Hadeed, në rajonin verior të vendit Al Hail. Në foto është një gdhendje e ndryshme e të afërmve Nabondius që duket shumë e ngjashme me zbulimin e fundit