Ahmetaj: I kemi bërë detyrat për integrimin në BE, ndihemi dhe jemi Evropianë

schedule10:35 - 16 Maj, 2022

schedule 10:35 - 16 Maj, 2022

Zv. kryeministri Arben Ahmetaj nga Forumi i 7 i strategjisë së BE për rajonin e Adriatikut dhe Jonit ka folur mes të tjerash edhe për rrugën e Shqipërisë drejt BE. Duke theksuar se vendi jonë i ka bërë detyrat, Ahmetaj tha se pengesat që po hasim sipas tij janë qesharake.

“Lufta është në Ukrainë por ajo ndihet në të gjithë botën. Unë do të thoja se është një botë përpara 24 shkurtit dhe një tjetër pas asaj. Themelet e asaj për të cilën ne luftuam për 77 vite janë tronditur sërish në një kohë kur askush s’e priste, mendonte për të dhe askush s’do e imagjinonte dimensionin dhe tronditjen e demokracisë, shtetit ligjor. Solidariteti është kryefjala jo vetëm për Ukrainën, por të gjitha vendet që për shkak të tronditjes së madhe të themeleve po vuajnë me shumë. Vende si Shqipëria apo Ballkani Perëndimor vuajnë më shumë, për shkak të valës, krizës. Kur themi se duhet të përgatitemi si vend kandidat, duhet të mësojmë çdo ditë dhe na mësohet në mënyrë stabilizuese sa i përket zgjerimit, por edhe të ruajmë identitetin tonë. Identitet kulturor, ne jemi vend mesdhetar. Ne ndajmë shumë me Greqinë, Kroacinë, Italinë. Jemi vend i Ballkanit Perëndimor, ndajmë me Kosovën, Malin e ZI, Bosnjën. Jemi dhe të ndryshëm. Një strategji unifikuese na përgatit për Perëndimin. Pas pandemisë mund të shohim që kjo duhet të bëhet punë e përditshme që të rinjtë të qëndrojnë këtu, me politika arsimore, strehimin për të mbështetur çiftet e reja.

Këto janë hapat që ne përpiqemi t’i zgjerojmë për t’i mbajtur të rinjtë këtu. Ndoshta 30 vite më parë kur isha në SHBA në vitet e para të arsimit tim, njerëz më të zgjuar se unë më tregonin se kur të kthehesh në Shqipëri profesionet që jeni mësuar ndoshta nuk do të ekzistojnë më. Sot që jam më i rritur mund të shikoj se vajzat e mia po ndjekin fusha të tjera të cilat unë s’i kisha menduar më parë. Është një përzierie e mirë për t’i mbajtur të rinjtë këtu. Një përzierje e mirë e politikave për të rinjtë dhe digjitalizimi do të na bënin të ndërronim faqen e ekonomisë për një më moderne. Ne kemi investuar shumë, por gjatë viteve të fundit qeveria ka injektuar shumë para. 95% e shërbimeve janë online, në internet. Në fillim të majit kryeministri mbylli shërbimet fizike dhe po nxisim veten që të përdoren vetëm shërbimet online.

Kjo agjendë duhet të mbështesë agjendën e të rinjve. Po kalojmë në një etapë të re. Dy aeroporte të reja. Infrastruktura rrugore gjithashtu. Njerëz që kthehen pas 6 muajsh shikojnë çfarë ka ndryshuar. E gjithë kjo, në vende si Shqipëria, Mali i Zi, Kosova, Serbia, nuk mund të bëhet pa ndihmën e BE-së. Vendet Adriatiko-Joniane e dinë mirë se janë më afër në të gjitha aspektet. Ju falenderoj për ndihmën që i keni dhënë Shqipërisë në procesin e integrimit. E di se së fundmi ndoshta edhe mund të mos tregohem korrekt, por ka pasur disa pengesa qesharake si ajo tani. Ne kemi bërë detyrat tona. Pengesat artificiale që hynë në proces… Ne jemi Evropianë. Nuk bëjmë përpjekje për të qenë, sepse ne jemi, ndihemi, jetojmë si të tillë dhe meritojmë të jemi pjesë e BE-së. Shqipëria është një vend me potencial fantastik. Po përjeton një rritje në turizëm që s’është parë në të kaluarën. Tani janë tre herë vizitorë më shumë”, tha Ahmetaj.

/abcnews.al