A shkakton melatonina makthe?

schedule20:18 - 28 Mars, 2023

schedule 20:18 - 28 Mars, 2023

Pagjumësia prek të rriturit në përmasa të konsiderueshme në mbarë botën dhe është tregues se në SHBA një në tre deklaron se nuk fle shtatë deri në tetë orë në ditë, sipas nevojës. Ritmi cirkadian i gjumit ndikohet nga shumë zakone dhe kushte të tilla si shfletimi i zgjatur në internet para gjumit dhe, natyrisht, puna e natës.

Për të pasur një gjumë të mirë të natës, rreth gjashtë milionë amerikanë i drejtohen suplementeve të melatoninës pa recetë në barnatore dhe dyqane ushqimore. Shumë prej tyre raportojnë ankthet si një efekt anësor.

Melatonin dhe ëndrrat?

Efektet anësore më të zakonshme të melatoninës janë përgjumja dhe dhimbja e kokës, por përjetimi i ëndrrave dhe maktheve nuk është i pazakontë, shpjegon Dr. Suzie Bertisch, asistent profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe drejtor i Divizionit të Mjekësisë së Sjelljes së Gjumit në Spitalin Brigham.

Dr. Kin Yuen, një specialist i mjekësisë së gjumit në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko, thekson se doza më të larta të melatoninës i bëjnë ëndrrat “më reale”, duke rritur kështu gjasat për t’i kujtuar ato pas zgjimit.

Sipas një teorie, melatonina rrit kohën e kaluar në ciklet REM (të ëndërruarit), kështu që ne kemi më shumë gjasa të kemi një makth. Marrja e melatoninës te njerëzit që nuk mund të flenë për shkak të stresit psikologjik ngre pyetjen e arsyeshme: ankthet e këqija janë për shkak të melatoninës apo shqetësimit që i parapriu?

Aktualisht, arsyeja pse shumë përdorues të melatoninës përjetojnë makthe mbetet e pakonfirmuar. Megjithatë, fakti që melatonina është gjerësisht e disponueshme dhe nuk kërkon recetë në SHBA dhe Kanada, ndonëse është e rregulluar në Australi, Zelandën e Re dhe pjesën më të madhe të Evropës, mund të ngrejë shumë pyetje.

“Produkt i papritur”

Për shkak se melatonina shitet si suplement, si vitaminat, dhe jo si ilaç, kuadri rregullator është i kufizuar. Si rezultat, sasia e melatoninës në një shtesë mund të ndryshojë shumë dhe ndonjëherë mund të përmbajë papastërti të rrezikshme.

Në një studim historik që shqyrtoi 31 suplemente të ndryshme të melatoninës, u zbulua se përmbajtja e melatoninës shpesh ndryshon ndjeshëm nga sasia e listuar. Një suplement kishte 478% më shumë melatonin se sa ishte shënuar në etiketë, ndërsa një tjetër kishte 83% më pak.

Pothuajse një në tre suplemente të testuara gjithashtu përmbanin nivele të konsiderueshme të serotoninës, e cila mund të jetë kundërproduktive pasi substanca është e lidhur me zgjimin dhe frenimin e gjumit REM.

Serotonina ka një kornizë të rreptë rregullatore dhe nuk mund të blihet pa recetë. Nëse dikush që merr antidepresantë SSRI, për shembull, ka përdorur melatonin të kontaminuar me serotonin, ai mund të përjetojë një mbidozë të serotoninës.

Si të përdorni melatoninën në mënyrë të sigurt

Përmbajtja e suplementeve të melatoninës ndryshon dhe Dr. Bertisch këmbëngul se ka pak të dhëna për përdorimin afatgjatë të suplementeve të melatoninës. Ajo beson se substanca është përgjithësisht e sigurt për përdorim afatshkurtër nga të rriturit, si për trajtimin e vonesës së avionit.

Por përdorimi i suplementeve të melatoninës nga fëmijët shqetëson si Bertisch ashtu edhe Yuen. Bertisch thotë se shumë prindër u japin fëmijëve të tyre melatonin, por ka shumë pak të dhëna shkencore se si ky hormon ndikon tek të miturit, sidomos kur bëhet fjalë për përdorimin afatgjatë të kësaj substance.

Një teori tjetër është se suplementet e melatoninës mund të ndikojnë në fertilitetin, megjithëse përsëri hulumtimi është shumë i kufizuar.

Melatonina sekretohet natyrshëm te njerëzit e të gjitha moshave për të na sinjalizuar që të biem në gjumë, kështu që “ndryshimi i zakoneve, si kufizimi i sasisë së kohës që kalojmë para ekranit gjatë natës, mund të jetë më i sigurt dhe më i dobishëm sesa marrja e suplementeve të melatoninës”, komenton National Geographic.

Midis 2012 dhe 2021, raportet në qendrat e kontrollit të helmit në SHBA për fëmijët që konsumuan melatonin u rritën me 530%. Melatonina u bë, në vitin 2020, substanca më e zakonshme e përdorur nga fëmijët. Mbi 4000 incidente rezultuan në shtrimin në spital.

Në shtator, Akademia Amerikane e Mjekësisë së Gjumit u bëri thirrje prindërve që të jenë të kujdesshëm ndaj mishrave të melatoninës dhe tabletave të përtypshme në treg që mund t’u jepen lehtësisht fëmijëve. Ata thanë se kjo mund të çojë në një mbidozë të melatoninës, e cila mund të shfaqet në dhimbje koke, marramendje dhe nervozizëm.

Ekspertët pajtohen që prindërit duhet të konsultohen me një mjek përpara se t’u japin fëmijëve melatonin. Gjithashtu, duke pasur parasysh mungesën e hulumtimit mbi përdorimin e zgjatur, duhet treguar kujdes në lidhje me përdorimin afatgjatë të melatoninës. /abcnews.al