A janë më të lumtur ata që kanë më shumë kohë të lirë? Përgjigja do t’ju befasojë

schedule20:41 - 2 Tetor, 2021

schedule 20:41 - 2 Tetor, 2021

Gjetja e ekuilibrit të duhur midis punës dhe jetës personale është padyshim një problem i ri në shoqërinë moderne. Për shkak të pandemisë, në fakt, konfrontimi midis të dyve është intensifikuar, pasi punonjësit po shqetësohen gjithnjë e më shumë me natyrën e punës, rëndësinë dhe qëllimin e saj dhe si ndikon në cilësinë e jetës së tyre.

Studimet sugjerojnë se viti 2021 do të jetë një vit rekord për sa i përket numrit të njerëzve që lënë punën si rezultat i këtyre shqetësimeve. Por nëse të gjithë ne rishikojmë vendin e punës në jetën tonë, çfarë duhet të synojmë?

Është e lehtë të besohet se vetëm nëse nuk do të duhej të punonte ose nëse do të punonte shumë më pak orë do të ishte më i lumtur dhe do të jetonte një jetë me përvoja të mrekullueshme në çdo mënyrë. Ky pretendim, megjithatë, nuk arrin të shpjegojë pse disa pensionistë zgjedhin të punojnë herë pas here dhe pse disa nga fituesit e lojërave të fatit kthehen drejtpërdrejt në punë.

Puna lidhet drejtpërdrejt dhe pozitivisht me mirëqenien e përgjithshme të njeriut dhe është një pjesë e madhe e identitetit të tij. Mund t’i japë atij një ndjenjë të vetë-mjaftueshmërisë, e cila kontribuon në mirëqenien. Për më tepër, puna duket se na bën më të lumtur edhe në rastet kur preferojmë të kemi kohë të lirë, siç tregohet nga një seri eksperimentesh të zgjuara, në të cilat pjesëmarrësit kishin zgjedhjen ose të prisnin boshe për 15 minuta derisa të fillonte një eksperiment tjetër ose të ishin i zënë me diçka.

Në fund, pak njerëz zgjodhën të bënin diçka, por studiuesit zbuluan se ata që zgjodhën të shpenzonin 15 minuta për të bërë diçka ishin dukshëm më të lumtur se pjesa tjetër. Me fjalë të tjera, ndjekja e diçkaje kontribuon në lumturi edhe kur mendojmë se preferojmë mosveprimin.

Lumturia e hareshme

Ideja që puna ose përpjekja për detyra të ndryshme kontribuon në mirëqenien e përgjithshme të njeriut lidhet ngushtë me teorinë psikologjike të lumturisë së lumtur, domethënë lumturisë që vjen nga funksionaliteti optimal dhe realizimi i potencialit tonë . Hulumtimet kanë treguar se puna dhe përpjekja janë konceptet qendrore të lumturisë së lumtur, duke shpjeguar kënaqësinë dhe krenarinë që ndiejmë kur përfundojmë një detyrë të vështirë

Nga ana tjetër e ekuilibrit të punës dhe jetës është lumturia hedoniste, e cila përkufizohet si prania e emocioneve pozitive siç është lumturia dhe shfaqja relativisht e rrallë e emocioneve negative si trishtimi dhe zemërimi. Ne e dimë se lumturia hedoniste ofron përfitime eksperimentale të shëndetit mendor dhe fizik dhe se koha e lirë është një mënyrë e mirë për të ndjekur lumturinë hedoniste.

Edhe në fazën e kohës së lirë, megjithatë, në sfond fshihet orientimi ynë i pavetëdijshëm për ndonjë punësim. Një studim i fundit sugjeron se ekziston vërtet ajo që ne e quajmë “shumë kohë e lirë” dhe se mirëqenia jonë subjektive në fakt fillon të bjerë nëse kemi më shumë se pesë orë në ditë. E thënë thjesht, orët e pafundme të shtrira në plazh nuk duket të jenë çelësi i lumturisë në planin afatgjatë.

Kjo mund të shpjegojë pse disa njerëz preferojnë të bëjnë një përpjekje të rëndësishme gjatë kohës së tyre të lirë. Njerëzit që angazhohen në aktivitete të vështira në “kohën e tyre të lirë” zakonisht flasin për përmbushjen e qëllimeve personale, përparimin dhe akumulimin e arritjeve. karakteristika të lumturisë së lumtur dhe jo hedonistike të lidhura me kohën e lirë.

Bilanci i vërtetë

Ky orientim përshtatet mirë me një koncept të ri në fushën e studimeve të mirëqenies: që një lumturi e pasur dhe e larmishme eksperimentale është komponenti i tretë i një “jete të mirë”, përveç lumturisë hedoniste dhe të lumtur.

Në një studim të nëntë vendeve dhe dhjetëra mijëra pjesëmarrësve , studiuesit kohët e fundit zbuluan se shumica e njerëzve (mbi 50% në secilin vend) do të preferonin përsëri një jetë të lumtur të karakterizuar nga lumturi hedoniste. Por 1/4 preferoi një jetë kuptimplotë që mishëron lumturi të lumtur dhe një numër i vogël por ende i rëndësishëm njerëzish (rreth 10-15% në secilin vend) zgjodhën të ndjekin një jetë të pasur dhe plot përvoja.

Duke pasur parasysh këto qasje të ndryshme ndaj jetës, ndoshta çelësi i prosperitetit afatgjatë është të mendoni se cili mënyrë jetese ju përshtatet më së miri: vullnetarja, lumturia ose empirika. Pra, në vend që të vendosni punën para jetës, përpiquni të gjeni ekuilibrin e duhur midis këtyre tre burimeve të lumturisë./abcnews.al