A e dini se mund të jeni alergjik ndaj të ftohtit?

schedule07:19 - 8 Dhjetor, 2022

schedule 07:19 - 8 Dhjetor, 2022

Të shumtë janë ata që e urrejnë dimrin, në fakt mund të fillojnë edhe të bëjnë shaka se janë “alergjikë” ndaj të ftohtit dhe mezi presin që temperaturat e ngrohta të fillojnë sërish. Por, duke lënë mënjanë shakatë, disa njerëz janë në të vërtetë alergjikë ndaj temperaturave të ftohta.

Si të dalloni nëse jeni alergjik ndaj të ftohtit

Alergjia ndaj të ftohtit mund të shkaktojë një skuqje me kruajtje, skuqje, ënjtje dhe urtikarie në zonat e lëkurës së ekspozuar që bien në kontakt me ajrin e ftohtë, ujin ose sipërfaqet e ftohta. Reagimi zakonisht ndodh brenda pesë deri në 10 minuta pas ekspozimit ndaj të ftohtit dhe mund të zgjasë rreth një deri në dy orë, sipas Qendrës së Informacionit Gjenetik dhe Sëmundjeve të Rralla.

Gratë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë këtë alergji sesa burrat, dhe në disa raste, alergjia ndaj të ftohtit shpesh largohet pas disa vitesh. Në raste të rënda, të tilla si kur dikush noton në ujë të ngrirë, mund të çojë në të fikët, tronditje dhe madje edhe vdekje.

Nëse shihni alergologun ose dermatologun tuaj, ata do të jenë në gjendje të kontrollojnë lëkurën tuaj për të parë nëse keni një reagim. Shoqata Amerikane e Akademisë së Dermatologjisë vëren se një dermatolog mund të vendosë një qese plastike me kube akulli në dorën tuaj për të parë se si reagon lëkura juaj ndaj të ftohtit.

Një situatë e pazakontë

Alergjia ndaj të ftohtit është e rrallë, por shumica e rasteve gjenden në klimat më të ftohta. Megjithëse fëmijët dhe të rinjtë janë të sëmurë tipikë, pothuajse çdokush mund ta zhvillojë këtë gjendje. Çdokush mund të zhvillojë një alergji ndaj të ftohtit në çdo moment të jetës së tij.

Nëse keni një alergji ndaj të ftohtit, mund të merrni një antihistamine për të lehtësuar simptomat tuaja. Gjithashtu mos harroni të mbani gjithmonë epinefrinën urgjente, të cilën e injektoni në pjesën e jashtme të kofshës. Sigurohuni që të pyesni alergologun se cili ilaç do të funksiononte më mirë për ju.

Mënyra më e mirë për të reduktuar simptomat e pakëndshme është të përpiqeni të shmangni fare temperaturat e ftohta. Megjithatë, nëse jetoni në vende shumë të ftohta, është e vështirë të shmangni plotësisht të ftohtin. Pra, nëse duhet të dilni jashtë, mos harroni të vishni një kapele, doreza, shall, çizme dhe rroba për t’u siguruar që jeni ngrohtë./abcnews.al