Sot është Dita Kombëtare e Piña Colada në Porto Riko, vendlindja e këtij kokteji shumë të dashur. Ishulli i dha zyrtarisht atë titull në 1978, kur u njoh për të qenë shtëpia e përbërësit kryesor Bacardi dhe si eksportuesi më i madh në botë i rum.
Nëse ju pëlqen piña colada, drejtohuni në Porto Riko:
Koktejlet komandojnë një rol kryesor në tregimin gastronomik të Porto Rikos. Piña colada vjen nga kryeqyteti San Juan, por identiteti i krijuesit të saj mbetet një mister në ishull.
Në vitin 1978, piña colada u shpall pije zyrtare e Porto Rikos. Në 2004, Caribe Hilton Hotel u paraqit me një deklaratë të nënshkruar nga Guvernatori i Porto Rikos Sila María Calderón për nder të 50 vjetorit të pijeve.
Ku të shkoni në Porto Riko për të provuar këtë pije të përsosur:
Pavarësisht historive kontestuese të origjinës që datojnë që nga vitet 1960, të dy Caribe Hilton Hotel dhe Barrachina Restorant në Old San Juan shërbejnë kolada të jashtëzakonshme për udhëtarët e etur.
Ka edhe turne të shumta pijesh alkoolike për vizitorët që duan të provojnë në dhomat e provës, të mësojnë artizanatin dhe të zbulojnë artin.
Në qytetin e Ponce në Porto Riko jugore, udhëtarët mund të gjejnë Muzeun Castillo Serrallés, një shtëpi në stilin e Rilindjes Spanjolle të viteve 1930 e ndërtuar nga familja Serrallés.
Plazhet më të mira të Porto Rikos për diell, det dhe surf:
Ishulli ka një kulturë kafeneje që daton mbi 100 vjet. Plantacioni në pronësi të familjes Hacienda San Pedro qëndron lart në luginat me gjethe të Jayuya, një zonë me reshje të mëdha shiu, temperatura më të ftohta dhe një kombinim të pasur tokash, duke siguruar një mjedis të përsosur për kultivimin e kafesë artizanale.
Drejtuar nga Roberto Atienza, plantacioni ende përdor të njëjtat daulle tharëse kafe shekullore të përdorura dikur nga gjyshi i tij.
Sot, vizitorët mund të vizitojnë fushat, të provojnë kafenë, të mësojnë rreth trashëgimisë së kafesë Porto Rican në muze dhe të marrin në shtëpi një ose dy qese.
Kultura e kafenesë në San Juan është e njohur për përdorimin e produkteve të freskëta nga kodrat e brendshme. Adhuruesit e artit të kafesë duhet të drejtohen në Café Comunión, ku ka baristët nga më të njohurit.
Receta përfundimtare e piña colada:
Për ata që dëshirojnë të provojnë, receta origjinale e piña colada nga Caribe Hilton mund të gjendet këtu:
Përbërësit:
2 gota rum të bardhë
1 gotë krem kokosi
6 gota lëng të freskët të ananasit
½ filxhan akulli të grimcuar
Metoda:
Vendosni rumin, kremin e kokosit, kremin e rëndë dhe lëngun e ananasit në një blender. Shto akullin dhe përziejeni derisa të jetë e qetë për rreth 15 sekonda. Shërbejeni në një gotë dhe zbukuroni me një pykë të freskët ananasi dhe një qershi./abcnews.al