Një burim i shkëlqyeshëm i lëndëve ushqyese që ndihmojnë në uljen e kolesterolit dhe stresit, si dhe ndjenjën e ngopjes janë frutat ekzotike, të cilat ndihmojnë për një dietë të ekuilibruar.
Vitet e fundit, popullariteti i avokados është rritur shumë, madje njerëzit i e përfshijnë atë në pothuajse të gjitha vaktet e tyre, nga pirja dhe ngrënia dhe te ngritja e një dolli.
Kjo frutë ekzotike është bërë një markë tregtare në kuzhinat në të gjithë botën dhe ka një arsye shumë të mirë: Ofron një larmi përfitimesh shëndetësore dhe është një përbërës i gjithanshëm në gatim. Është plot lëndë ushqyese dhe mund të jetë një shtesë e dobishme për një dietë të ekuilibruar. Këtu janë pesë arsye pse avokado është e mirë për shëndetin tuaj:
- Është e pasur me yndyrna omega-3
Avokadot kanë shumë acide yndyrore omega-3, të cilat ndihmojnë në uljen e kolesterolit negativ-LDL. Sipas Qendrave Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), njerëzit që kanë nivele të larta të këtij lloji të kolesterolit janë në rrezik në rritje për goditje në tru ose duke u diagnostikuar me sëmundje të zemrës.
- Ato janë një burim i shkëlqyeshëm i kaliumit
Një racion prej 100 gramë avokado përmban 485 ml kalium. Prandaj, një banane përmban 358 ml për 100 gram. Ky mineral ndihmon në rregullimin e funksionit nervor dhe transporton lëndët ushqyese në qeliza, ndërsa largon mbeturinat nga trupi. Kaliumi gjithashtu lufton presionin e lartë të gjakut duke kompensuar nivelet e larta të natriumit, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Nivelet e larta të natriumit mund të rrisin presionin e gjakut dhe kaliumi lejon që natriumi të hiqet nga trupi përmes urinës, duke ulur kështu presionin e gjakut.
- Ato përmbajnë yndyrna të pangopura
Yndyrnat e pangopura janë molekula të yndyrës me një lidhje karboni të pangopur. Ta themi thjesht, yndyrnat e pangopura ulin kolesterolin LDL pa ndikuar në nivelet e mira të kolesterolit HDL, sipas ekspertëve në Klinikën Mayo. Në një person me kolesterol të lartë LDL, shpesh ndodh ngurtësimi dhe ngushtimi i arterieve, gjë që zvogëlon rrjedhën e gjakut e cila nga ana tjetër mund të shkaktojë mpiksje të gjakut dhe komplikime të tjera mjekësore.
- Ata kanë një përmbajtje të lartë të fibrave
Avokadot kanë pothuajse 7 gramë fibra për 100 gramë. Ushqimet me më shumë fibra kanë tendencë të mbajnë ndjenjën e ngopjes për më gjatë sesa ato me më pak fibra, thonë ekspertët në Klinikën Mayo.
- Është i pasur me acid folik
Ky frut yndyror është i pasur me acid folik, me 81 mikrogramë në 100 gramë. Acidi folik bën pjesë në kategorinë e vitaminave B dhe është i rëndësishëm për funksionimin e duhur të trurit dhe shtatzënitë e shëndetshme.
Instituti Kombëtar i Shtesave Ushqyese të SHBA rekomandon që gratë me potencial pjellor të marrin 400 mikrogramë acid folik çdo ditë. Prandaj, gratë shtatzëna duhet të rrisin marrjen e tyre në 600 mikrogramë.
Acidi folik mund të ndihmojë në parandalimin e anomalive gjenetike, veçanërisht ato që prekin trurin dhe shpinë të foshnjës, gjatë javëve të para të shtatzënisë./abcnews.al