Të dyja janë padyshim frutat e verës. Pak keqkuptuar pasi që shija e tyre e ëmbël i ka klasifikuar (padrejtësisht) si fruta të ndaluara. Por e vërteta është se ato nuk kanë shumë kalori, sepse përmbajnë shumë ujë. Një filxhan pjepër në kubikë siguron rreth 60 kalori, ndërsa një sasi përkatëse e shalqirit siguron vetëm 46 kalori.
Për sa i përket vlerës ushqyese, pjepri është i pasur me kalium dhe antioksidantë, të tilla si vitamina C dhe β-karotinë, duke ndihmuar kështu në forcimin e mbrojtjes së trupit dhe mbrojtjen e tij nga sëmundjet kardiovaskulare dhe format e ndryshme të kancerit. Për më tepër, ai përmban sasi të larta të adenozinës, një substancë me veti antikoagulante që vepron në mënyrë mbrojtëse ndaj goditjeve në tru. Së fundmi, lëndët ushqyese të pjeprit përfshijnë vitaminën B6, e cila është thelbësore për funksionimin e duhur të sistemit nervor.
Shalqiri përmban sasi të konsiderueshme të kaliumit, vitaminës C dhe vitaminës A, ndërsa përmbajtja e saj e lartë e ujit kontribuon në hidratimin më të mirë të trupit. Në të njëjtën kohë, është i pasur me likopen, një përbërës që ka një efekt të fortë antioksidant dhe është lidhur nga shumë studime me uljen e rrezikut të formave të ndryshme të kancerit, veçanërisht kancerit të prostatës. Përmban gjithashtu citrulinë, një aminoacid që shndërrohet në trup në argininë, e cila është një nga aminoacidet thelbësore për trupin dhe kontribuon në funksionin më të mirë të enëve të gjakut dhe përmirësimin e qarkullimit të gjakut./abcnews.al