Vitamina A vjen në dy forma. Ajo gjendet si retinol në ushqimet e kafshëve dhe si beta-karotinë në bimë. B-karotina e bimës shndërrohet në vitaminë A në trupin tonë.
Ruajtja e vitaminës A në trup është mëlçia, kështu që burimi kryesor i saj është mëlçia e kafshëve të ndryshme. Nga ana tjetër, ushqimet me bazë bimore të pasura me këtë vitaminë janë perimet jeshile të errët, të verdhë ose portokalli, të tilla si karota, patate të ëmbla, spinaq, bizele, zarzavate, presh dhe speca të kuq. Në fakt, për thithjen më të mirë të tij nga trupi, rekomandohet kur konsumojmë ushqime të pasura me vitaminë A, t’i shoqërojmë ato me burime yndyre, p.sh. vaj ulliri.
Në rastet e marrjes së pamjaftueshme të vitaminës A, e cila mund të vërehet në raste të kequshqyerjes, janë vërejtur efekte serioze, siç janë vështirësia e shikimit në sytë e errët, të thatë, por edhe ndjeshmëria ndaj infeksioneve të frymëmarrjes dhe traktit urinar dhe lodhja e shpeshtë.
Nga ana tjetër, marrja e tepërt mund të shkaktojë hipervitaminozë, me simptoma të tilla si dhimbje koke, të përziera, të vjella, lëkurë të thatë, gjakderdhje nga mishrat e dhëmbëve, marramendje, vizion të paqartë dhe konfuzion apo edhe probleme më serioze shëndetësore (dëmtim i mëlçisë).
Megjithëse në një dietë të ekuilibruar, hipervitaminoza është e rrallë, ekziston rreziku që ajo të ndodhë në rastin e konsumit sistematik të shumë ushqimeve të pasura me vitaminë A, të tilla si mëlçia (ose abuzimi i suplementeve). Nga ana tjetër, konsumi i tepërt i β-karotinës nuk sjell rreziqe përtej mundësisë që lëkura të marrë një nuancë të verdhë./abcnews.al