Cilat ushqime janë rezistente ndaj ngrirjes

schedule16:22 - 23 Maj, 2021

schedule 16:22 - 23 Maj, 2021

Sidomos në verë është shumë e zakonshme të ruash ushqimin në frigorifer. Arsyeja është ose t’i gatuash më vonë ose të ngrohësh një ushqim të mbetur.

Edhe me të vërtetë kjo praktikë është e dobishme. Sidoqoftë, ajo që nuk e dimë shpesh është se sa gjatë mbahen ushqimet më të zakonshme në frigorifer.

Shikoni më poshtë se sa ushqime të caktuara mbahen në frigorifer

  1. Perime të gatuara

Perimet e gatuara janë zakonisht më të prishura dhe nuk zgjasin më shumë se një deri në dy ditë në ruajtje ose një deri në dy javë në frigorifer. Sidoqoftë, ngrirja nuk është aq e përshtatshme për këto ushqime, sepse ato humbin karakteristikat e tyre. Zgjidhja më e mirë për perimet (zarzavate, brokoli, lulelakër, kunguj të njomë, karota) që duam t’i mbajmë në frigorifer është t’i gatuajmë të ziera pa salcë, sepse kështu mund t’i ruajmë për më shumë ditë.

  1. Mishi

Sa i përket mishit të kuq, ne nuk duhet ta mbajmë atë në frigoriferin tonë për më shumë se një ditë kur bëhet fjalë për mish të grirë ose copa të vogla, dhe më shumë se dy ose tre ditë kur bëhet fjalë për biftek ose copa të tjera të mëdha. Nëse duam ta ngrijmë, së pari duhet ta lajmë dhe ta thajmë. Pra, mund ta mbajmë në frigorifer për gjashtë muaj, nëse është viçi dhe për një vit nëse është viçi.
Copat e vogla mbahen mirë në frigorifer për tre muaj, ndërsa ato të mëdha mund të mbahen për gjashtë muaj, ndërsa mishi i derrit mund të mbahet në frigorifer për katër deri në gjashtë muaj.

  1. Bulmet

Ushqimet që përmbajnë qumësht, vezë, djathë, gjalpë ose salcë kosi nuk i mbajnë më shumë se dy ditë në ruajtje dhe një javë në ngrirje, pasi që produktet e qumështit “priten” në një kohë të shkurtër pas gatimit.

  1. Peshqit

Në frigoriferin e shtëpisë sonë mund të ruhet deri në tre muaj. Ata që nuk kanë luspa. Nuk janë të mira për të ngrirë, sepse shija e tyre bëhet edhe më e rëndë dhe ata humbin shijen e tyre./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!