Nivelet e rritura të stresit dhe dieta e dobët janë dy nga faktorët që kontribuojnë në shfaqjen e inflamacionit kronik, i cili prish funksionin e organeve, duke rritur rrezikun e puçrrave, alergjive, problemeve gastrointestinale, çrregullimeve neurologjike, sëmundjeve autoimune dhe jo vetëm. Një hap kryesor në trajtimin e inflamacionit është miratimi i një zakoni të shëndetshëm ushqimor.
Vaj ulliri
Vaji i ullirit është i pasur me polifenole, substanca bimore me veprim të fortë antioksidant dhe anti-inflamator. Shumica e përfitimeve sigurohen nga vaji i ullirit me cilësi, ekstra të virgjër, i cili është i përshtatshëm për konsum si i papërpunuar, për shembull në sallata dhe në gatim.
Bimë & erëza
“Farmacia e natyrës” është e pajisur me dhjetëra barëra dhe erëza, të cilat ofrojnë fitokimikë që rrisin shëndetin. Ne mund të përdorim erëza jo vetëm për t’i dhënë aromë shtesë një pjate, por edhe për të zëvendësuar sheqerin dhe kripën në dietën tonë, dy përbërës që nxisin inflamacionin.
Qepë & hudhër
Këto produkte nuk prishen plotësisht në traktin gastrointestinal, kështu që mbetjet e tyre janë ushqim për bakteret “e mira” të zorrës. Kështu, ato forcojnë sistemin imunitar dhe ulin nivelet e inflamacionit në trup.
Çokollatë e zezë
Çokollata me një përmbajtje kakao prej 70% është ëmbëlsira më e shëndetshme që mund të zgjidhni. Ka një efekt të dobishëm në sistemin e qarkullimit të gjakut, ul nivelet e presionit të gjakut dhe rregullon ndjeshmërinë e trupit ndaj insulinës. /abcnews.al

