Shumë njerëz e duan hudhrën, pavarësisht aromës së saj. Ajo nuk është vetëm një shtesë e shijshme për pothuajse çdo vakt, por gjithashtu është shumë e rëndësishme për mirëqenien tuaj. Bcneës.al më poshtë do ju tregojë arsyet pse duhet të hani hudhra.
1. Mban dhëmbët e shëndetshëm
Hulumtimet kanë treguar se hudhra është një trajtim i mirë alternativ për inflamacionin e mishrave të dhëmbëve. Hudhra ka veti antibakteriale, antivirale dhe antikërpudhore
2. Veti anti-plakje
Sipas hulumtimeve hudhrat janë efektive kundër plakjes. Ne rritemi dhe bëhemi të moshuar, sepse trupat tanë shndërrojnë ushqimin dhe oksigjenin në energji. Sidoqoftë, ndonjëherë, trupi ynë do të jetë paska entuziast me këtë proces dhe do të shkatërrojë qelizat e tjera në proces. Nga ana tjetër, lëkura jonë bëhet më e butë dhe truri ynë bëhet më i ngadaltë. Kjo është pasoja e stresit oksidativ, informon abcnews.al.
Në këto raste, hudhra mund të jetë një shtesë e dobishme për dietën tuaj. Era e saj bën që trupi të rrisë prodhimin e substancave në gjak që shkojnë kundër oksidimit tepër entuziast të qelizave në trupin tuaj. Këto substanca zakonisht njihen si anti-oksidues. Në këtë mënyrë, hudhra ndihmon në ngadalësimin e shenjave fizike të plakjes.
3. Hudhra ju bën më tërheqës
Kjo mund të jetë në kundërshtim me instinktet tuaja, por është e vërtetë. Sigurisht, të gjithë e dimë efektin që hudhra ka në erën e frymëmarrjes tonë. Por a e dini se aroma e trupit tuaj ndikohet edhe nga perimet? Kërkimet nga 2016 kanë treguar që ndikimi i hudhrës në erën tuaj trupore në të vërtetë është kryesisht pozitiv. Pjesëmarrësit në një test të nuhatjes përshkruan aromat e njerëzve që kishin ngrënë hudhër si ‘më pak intensive’ dhe ‘më tërheqëse’. Kjo mund të jetë për shkak të vetive anti-mikrobike të hudhrës. Bakteret që shkaktojnë erën e keqe të djersës zvogëlohen kur hani hudhra. Jini të vetëdijshëm: kjo funksionon më mirë kur hani hudhër një ditë para takimit tuaj, informon abcnews.al.
4. Hudhra e freskët forcon sistemin imunitar
Fakti që hudhra mund të kontribuojë në shëndetin tonë është e ditur prej shumë kohësh. Hudhra ka qenë e njohur për shekuj me radhë që ka veti që veprojnë kundër baktereve, viruseve dhe kërpudhave. Për forcimin e sistemit imunitar, duhet ta hani hudhrën të papërpunuar. Kur prisni ose shtypni hudhrën, ajo çliron alicin. Kjo substancë ka shumë përfitime për shëndetin tuaj, por me gatimin e saj, ju do të humbni shumicën dërrmuese të alicinës.
5. Hudhra ul presionit të lartë të gjakut
Hudhra është një nga produktet që ulin presionin e lartë të gjakut. Studime të shumta kanë treguar se marrja ditore e hudhrës do të ketë efekte afatgjata në uljen e kolesterolit. Sigurisht, nëse keni të bëni me ndonjë sëmundje kardiovaskulare ose rritje të niveleve të kolesterolit, gjithmonë duhet të merrni këshillën e një specialisti mjekësor. Hudhra mund të ndikojë në rezultatin në tërësi, por nuk ju shëron./e.b-abcnews.al