Njerëzit janë mësuar aq shumë ta ruajnë ushqimin në frigorifer, saqë nuk mendojnë vërtet secilat ia vlejnë të vendosen aty dhe cilat duhet të mbahen në temperaturën e dhomës. Edhe kur në paketim thuhet “ruajini në një vend të freskët dhe të thatë”, ne automatikisht e vendosim produktin në frigorifer.
Speca
Nuk kemi pse t’i mbani specat në frigorifer. Ata mund të ruhen lehtësisht në temperaturën e dhomës në sirtar ose në qese rpej letre. Përveç kësaj, specat humbin freskinë e tyre në frigorifer.
Fruta ekzotike
Bananet, mango, papaja dhe fruta të tjera tropikale mbahen më mirë të ngrohta. Temperaturat e ulëta prishin pamjen e tyre (si bananet, të cilat mund të marrin ngjyrë kafe të errët) dhe strukturën e tyre.
Salca
Ketchup, mustarda, salcë soje, uthull balsamike, salca e ëmbël dhe e thartë dhe salcat pikante mund të ruhen lehtësisht në një dollap kuzhine, edhe nëse janë hapur. Nuk ka kuptim t’i mbash në frigorifer. Ju mund të keni vërejtur që salcat shpesh mbahen në stenda në tavolina në kafene dhe restorante.
Çokollata
Mos e ruani kurrë çokollatën në frigorifer. Përveç faktit që thith aromat e tjera, lagështia brenda frigoriferit mund t’i japë çokollatës një shtresë të bardhë: ky është sheqeri që del në sipërfaqe. Kjo shtresë nuk ndikon në shijen, por nuk duket shumë tërheqëse.
Gjalpi
Jemi mësuar ta mbajmë gjalpë në frigorifer sepse është një produkt qumështi dhe produktet e tilla mund të prishen në temperaturën e dhomës shumë shpejt. Sidoqoftë, gjalpi është një histori pak më ndryshe. Komponenti i tij kryesor (80%) është yndyra. Përqindja e lartë e yndyrës së kombinuar me përqindjen e ulët të ujit e bën produktin të papërshtatshëm për rritjen bakteriale. Prandaj, gjalpi mund të mbahet në mënyrë të sigurt në temperaturën e dhomës për të paktën disa ditë.
Pjeshkat
Kur pjeshkët nuk kanë aromën e tyre të ëmbël, atyre u duhen edhe disa ditë për tu pjekur para se të jenë gati për t’u ngrënë. Deri atëherë, vendi më i mirë për t’i ruajtur ato është në banak në temperaturën e dhomës. Pjeshkat e pjekura janë më të mirat kur hahen menjëherë, por nëse keni shumë vendosini në frigorifer për deri në dy ditë. Temperatura e ftohtë ngadalëson procesin e pjekjes dhe parandalon që pjeshkët të prishen shpejt.
Bukë dhe pasta të tjera
Ndërsa shumë njerëz e mbajnë në frigorifer bukën, në fakt ajo thahet më shpejt. Ruani bukën në një dollap të errët ose kuti buke në temperaturë dhome.
Sode dhe pije freskuese të pahapura
Pije freskuese, si lëngjet ose kola, janë të mira për t’u ruajtur në vende të ngrohta, si dhe temperatura të freskëta. Nëse nuk ka pasur ndryshime të papritura të temperaturës dhe paketimi nuk është dëmtuar, lëngu që është ruajtur në kabinet për disa muaj është mjaft i mirë për konsum.
Peshk i konservuar
Nuk keni pse të mbani kanaçe të pahapura në frigorifer, ato nuk do të bëhen “më të freskëta” për shkak të saj. Ata mund të qëndrojnë në raft në një dyqan për muaj pa pasur ndonjë problem. Por nëse keni hapur kutinë, transferojeni peshkun në një enë qelqi të mbyllur ose në një qese plastike dhe vendoseni në frigorifer.
Borziloku
Për ta mbajtur borzilokun të freskët, shkurtoni kërcellin dhe vendosini në një gotë ose kavanoz me ujë, ashtu si lulet e prera. Mbulojeni lirshëm me një qese plastike dhe lëreni në banak. Ndërsa disa barëra, të tilla si majdanozi dhe cilantro, mund të ruhen në këtë mënyrë në frigorifer, borziloku bën më mirë në temperaturën e dhomës. Ftohja mund t’i kthejë gjethet në të zeza.
Gjalpë kikiriku dhe Nutella
Gjalpi i kikirikut nuk përmban shumë ujë. Nuk është e nevojshme të vendosni në frigorifer një kavanoz të hapur me gjalpë badiava të prodhuar në treg. Një kavanoz i hapur me gjalpë badiava të përpunuar zakonisht do të qëndrojë për rreth 3 muaj kur ruhet në një dollap të errët në temperaturë normale dhome. As Nutella nuk duhet ta mbani në frigorifer. Do të bëhet e vështirë për t’u përdorur.
Mollë dhe dardha
Këto fruta mund t’i vendosni në frigorifer, por nuk është e nevojshme. Ajri i ftohtë brenda frigoriferit prish strukturën e tyre prandaj lërini ato jashtë në banak.
Turshi
Turshitë kanë natrium të mjaftueshëm – një ruajtës natyral për t’i mbajtur të sigurta për një kohë të gjatë. Arsyeja e vetme për t’i mbajtur në frigorifer është nëse preferoni t’i shijoni të ftohta.
Hudhra
Drita dhe lagështia janë armiqtë më të këqij të hudhrës pasi që të dy bëjnë që myku të rritet. Në vend të kësaj, ruajeni hudhrën në temperaturë dhome në një vend të thatë dhe të errët që ka mjaft qarkullim të ajrit, si në një shportë me rrjetë ose qese letre të hapur në një dollap. Kur ruhet në një ambient të ftohtë, si frigoriferi, hudhra do të fillojë të mbijë jo më shumë se disa ditë. /abcnews.al