Ngrënia e shtatë ose më shumë frutave dhe perimeve në ditë rrit shanset e jetëgjatësisë, sipas studimit të ri.
Një studim nga shkencëtarët britanikë nga University College London në 65,226 burra dhe gra mbi 35 vjeç tregoi se sa më shumë fruta dhe perime të hanin çdo ditë, aq më pak kishte gjasa të vdisnin në një moshë të caktuar.
Në fakt, shtatë racione frutash dhe perimesh provuan të ishin sasia ideale për t’u konsumuar për të ulur ndjeshëm rrezikun e vdekjes nga kanceri dhe sëmundjet kardiovaskulare.
“Ne të gjithë e dimë që ngrënia e frutave dhe perimeve është e shëndetshme, por madhësia e efektit është tronditëse,” tha Oiola Oyebond, kryetarja e studimit.
Studiuesit përdorën të dhëna nga Anketa Kombëtare e Shëndetit Britanik nga 2001 në 2008 dhe zbuluan se rreziku i vdekjes së parakohshme zvogëlohej ndërsa konsumi i frutave dhe perimeve u rrit.
Megjithëse pjesëmarrësit konsumuan mesatarisht 4 racione frutash dhe perimesh në baza ditore, ekipi vendosi që 7 racione në ditë zvogëlojnë rrezikun e vdekshmërisë me 42%.
Në të njëjtën kohë, në rastin e frutave, të konservuarat dhe të ngrirat nuk japin të njëjtat përfitime si frutat. Përkundrazi, ato rrisin rrezikun e vdekjes me 17%. Frutat e thata dhe të freskëta, megjithatë, janë më të mirat, për shkak të lëndëve ushqyese dhe antioksidantëve. l.k/abcnews.al