Suksesi mund të thuhet se është një kombinim i gjërave, lidhet me studim dhe përgatitje, por rol të rëndësishëm luajnë edhe psikologjia dhe dieta që juaj.
Ne kemi gjetur se cilat janë 5 ushqimet që do t’ju ndihmojnë të kujtoni më shumë dhe që ushqejnë trurin tuaj.
5 ushqime që rrisin kujtesën dhe funksionin e trurit
- Manaferrat
Manaferrat janë të pasura me një sërë përbërjesh që mund të ndihmojnë në promovimin e perfomancës dhe mbrojtjen e shëndetit të trurit tuaj. Përfshirë boronicat, luleshtrydhet dhe manaferrat, ato janë veçanërisht të pasura me komponime flavonoide të quajtura antocianin. Antocianinet besohet se përmirësojnë performancën mendore duke rritur rrjedhjen e gjakut në tru, duke nxitur kështu prodhimin e qelizave nervore dhe proceset qelizore të përfshira në të mësuarit dhe kujtesën.
- Agrumet
Agrumet janë shumë ushqyese dhe marrja e tyre ka qenë e lidhur me një sërë përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë shëndetin e trurit. Ngjashëm me manaferrat, agrumet si portokalli dhe grejpfruti janë të pasura me flavonoide. Kështu ato ndihmojnë shumë të mësuarit dhe kujtesën, pasi mbrojnë qelizat nervore nga dëmtimet, duke parandaluar lodhjen mendore. Studimet tregojnë se pirja e lëngut të agrumeve mund të ndihmojë në përmirësimin e performancës mendore.
- Çokollata e zezë dhe produktet e kakaos
Kakaoja ka përmbajtjen më të lartë të flavonoideve për nga pesha e çdo ushqimi, kjo është arsyeja pse produktet e kakaos si çokollata kontribuojnë ndjeshëm në marrjen dietike të flavonoideve. Konsumimi i produkteve të kakaos mund të ndikojë në mënyrë të favorshme në shëndetin e trurit, ndërsa shumë studime kanë treguar se marrja e kakaos mund të ndihmojë në uljen e lodhjes mendore, përmirësimin e rrjedhjes së gjakut në tru dhe rritjen e kujtesës dhe kohën e reagimit në detyrat mendore.
- Arra
Arrat janë të mbushura me lëndë ushqyese thelbësore për shëndetin e trurit, si vitamina E dhe zinku. Përveç kësaj, marrja e arrave gjithashtu rrit gjendjen e përgjithshme mendore të dikujt.
- Vezët
Vezët shpesh quhen multivitamina të natyrës për shkak të shumëllojshmërisë së lëndëve ushqyese që ato përmbajnë. Ato janë veçanërisht të pasura me lëndë ushqyese që janë thelbësore për funksionin e trurit, duke përfshirë vitaminën B12, kolinën dhe selenin.
Për shembull, seleni është i përfshirë në koordinimin, kujtesën, performancën njohëse dhe motorike, ndërsa kolina është e nevojshme për zhvillimin e trurit dhe prodhimin e neurotransmetuesit acetilkolin, i cili është thelbësor për ruajtjen e kujtesës. Vitamina B12 gjithashtu luan një rol të rëndësishëm në shëndetin neurologjik dhe niveli i ulët i kësaj vitamine dëmton funksionin e trurit.
Megjithatë, njeriu duhet të hajë vezë të plota, jo vetëm të bardha të vezëve, për të korrur përfitimet e tyre të mundshme për rritjen e trurit. /abcnews.al