Glukoza është burimi kryesor i energjisë për qelizat e trupit dhe pjesa më e madhe e saj merret nga ushqimi që hamë. Trupi rregullon me kujdes nivelet e glukozës në gjak për të siguruar që ato të qëndrojnë brenda një intervali të caktuar.
Kur nivelet e sheqerit në gjak janë nën 70 mg/dL ato konsiderohen të ulëta. Simptomat e zakonshme përfshijnë dridhje, djersitje, dobësi, mungesë përqendrimi, marramendje dhe rrahje të shpejta të zemrës. Hipoglicemia mund të shkaktojë konvulsione, koma dhe madje edhe vdekje në raste të rënda.
Kur nivelet e glukozës bien shumë të ulëta, trupi lëshon hormone të tilla si glukagon dhe epinephrine. Këto hormone sinjalizojnë mëlçinë që të zbërthejë glikogjenin e ruajtur në glukozë dhe ta lëshojë atë në qarkullimin e gjakut. Kjo ndihmon në rritjen e niveleve të glukozës në gjak dhe i siguron trupit energjinë që i nevojitet për të funksionuar.
Hipoglicemia mund të ndodhë për një sërë arsyesh
Njerëzit me diabet kanë një rrezik më të lartë të hipoglikemisë, e cila mund të rezultojë nga marrja e tepërt e insulinës. Mund të ndodhë edhe te personat që nuk kanë diabet. Kjo është veçanërisht e mundshme nëse ata pinë shumë alkool ose kanë një gjendje mjekësore themelore që ndikon në metabolizmin e glukozës, siç është sëmundja e mëlçisë ose një tumor që prodhon insulinë.
Si mund të parandaloni hipoglikeminë?
Është e rëndësishme të trajtohet shkaku themelor i hipoglikemisë për të parandaluar episodet e reja ose të ardhshme. Kjo mund të përfshijë rregullimin e dozave të ilaçeve dhe ndryshimin e dietës ose stilit të jetesës. Njerëzit me diabet duhet të punojnë ngushtë me një mjek për të zhvilluar një plan të individualizuar për të menaxhuar gjendjen e tyre.
Një mënyrë efektive është monitorimi i niveleve të sheqerit në gjak. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për njerëzit me diabet, të cilët janë në rrezik të lartë për të përjetuar sheqer të ulët në gjak. Monitorimi i shpeshtë mund të ndihmojë në identifikimin kur nivelet e sheqerit në gjak po bien shumë të ulëta, duke i lejuar një personi të parandalojë rënien e tyre të mëtejshme.
Rregullimet e mjekimit mund të ndihmojnë gjithashtu njerëzit me diabet që marrin insulinë. Mjeku juaj mund të përcaktojë dozat e duhura të barnave dhe të bëjë rregullime sipas nevojës. Është gjithashtu e rëndësishme të ndiqni këshillat e specialistëve në lidhje me marrjen e ushqimit dhe mjekimin.
Trajtimi për hipogliceminë, ose sheqerin e ulët në gjak, varet nga ashpërsia e simptomave dhe shkaku themelor. Hipoglicemia e lehtë shpesh mund të trajtohet me masa të thjeshta si ngrënia e një vakti, për shembull një banane, pasi mund të shkaktojë një rritje të shpejtë të sheqerit në gjak. Rastet e lehta të gjendjes mund të trajtohen gjithashtu duke pirë një sasi të vogël lëngu.
Gjithashtu përpiquni të kufizoni burimet e karbohidrateve ultra të përpunuara si patatinat, biskotat, ëmbëlsirat dhe pijet me sheqer. Dhe përqendrohuni në karbohidratet e përpunuara minimalisht, të tilla si:
- Drithërat integrale, duke përfshirë makaronat me grurë të plotë, bukën me grurë integrale dhe tërshërën
- Fruta dhe perime
- Fasule dhe bishtajore
Në rastet e hipoglikemisë së moderuar deri në të rëndë, kërkohet kujdes mjekësor. Nëse personi është i vetëdijshëm dhe në gjendje të gëlltisë, atij mund t’i jepet xhel glukoze, tableta ose një injeksion glukagoni. Këto trajtime mund të rrisin shpejt nivelet e sheqerit në gjak. Megjithatë, nëse personi është pa ndjenja, nuk duhet t’i jepet ushqim. Përpjekja për t’i dhënë personit ushqim mund të shkaktojë mbytje. Në disa raste, glukoza intravenoze mund të jetë e nevojshme për të rritur me shpejtësi nivelet e sheqerit në gjak./abcnews.al