Ky çaj mund të pihet çdo ditë, në sasi më të mëdha dhe është i përshtatshëm për gratë shtatzëna dhe fëmijët e vegjël. Është i shkëlqyeshëm për situatat kur dëshironi të shmangni aromën e qepës dhe të përfitoni nga të gjitha vetitë shëruese të kësaj bime.
Përgatitja:
Prisni një qepë të mesme në 4 pjesë dhe mbulojeni me 3 gota ujë. Nëse qepa pritet së bashku me lëkurën për ta bërë sa më efektive. Më pas lëreni të gatuhet në zjarr të ulët derisa të avullojë gjysma e lëngut, kullojeni dhe pijeni të ngrohtë. Shija e çajit të përgatitur në këtë mënyrë është e ëmbël dhe e këndshme dhe sipas dëshirës mund të ëmbëlsohet me mjaltë.
Nëse nuk ju pëlqen shija e çajit, mund ta rregulloni me barishte të tjera, shtoni një gjethe sherebele dhe disa lugë çaji kamomil gjatë gatimit. Qepët e qëruara mund t’i përdorni më vonë në përgatitjen e pjatave, p.sh. shtoni në pjatat ose zierjet me patate.
Ky çaj është kryesisht efektiv kundër kollës dhe mund ta përdorni edhe për të lehtësuar dhimbjet e fytit, ftohjet dhe gripin.
Në shumicën e rasteve, pirja e çajit për 2-3 ditë është e mjaftueshme për këto sëmundje. Çaji i qepës përdoret për astmën kardiake dhe bronkiale. Në rastet e rënda të astmës dhe bronkitit, çaji duhet pirë për 2-3 javë dhe është e mundur edhe më shpesh, për të pastruar plotësisht bronket dhe mushkëritë.
Çaji i hudhrës është gjithashtu i mirë për detoksifikimin dhe forcimin e trupit./abcnews.al