Buka në format e saj të ndryshme, është ushqimi më i konsumuar në botë. Është një burim i rëndësishëm i karbohidrateve dhe lëndëve ushqyese thelbësore për trupin e njeriut, dhe është kompakte dhe e lëvizshme, gjë që shpjegon pse buka gjendet në dietën e njerëzve nga e gjithë bota për mijëra vjet. Por kur, saktësisht, filloi historia e bukës? Disa kërkime shkencore tregojnë se njeriu ka konsumuar bukë për të paktën =30.000 vjet.
Njeriu parahistorik konsumonte një lloj qulli të bërë nga një përzierje drithi dhe uji. Nga atje deri në pjekjen e kësaj përzierjeje ishte vetëm një hap. Kështu është bërë ndoshta buka e parë: nga një eksperiment. Por nga buka e parë e pjekur në gurë të nxehtë deri te buka e sofistikuar e sotme është një rrugë e gjatë.
Evolucioni i bukës ka kaluar tre faza të rëndësishme.
- Fermentimi
Procesi i fermentimit është ai që bën që buka të rritet dhe të bëhet me gëzof. Buka e lashtë e pafermentuar, e cila konsumohet sot në disa pjesë të botës, ishte e sheshtë, si pitia orientale, naani indian ose tortilla e Amerikës Qendrore.
Me shumë mundësi, buka e parë e fermentuar ishte gjithashtu e rastësishme. Kështu njeriu zbuloi se procesi i fermentimit ndryshon strukturën e brumit, rezultati është një bukë më e lehtë dhe më e gazuar. Prodhimi komercial i majave, agjenti ngjyrues më i përhapur, daton rreth vitit 300 para Krishtit, nga Egjipti i lashtë.
- Miell i rafinuar
Në parahistori, gruri bluhej me gurë. Ky miell parahistorik rezultoi në bukë të papërpunuar nga drithërat. Një proces më i sofistikuar i marrjes së miellit u mendua nga Mesopotamianët rreth vitit 800 para Krishtit. Ata po mësonin një metodë të re bluarjeje. Kështu u shfaq mulliri, baza e prodhimit të miellit në ditët e sotme. Mielli që rezulton, më i bardhë dhe më i imët, u bë shpejt një simbol me status më të lartë dhe dëshira për të marrë bukën më të bardhë dhe më të rafinuar vazhdoi deri në epokën moderne.
- Prerje mekanike
Për qindra vjet, buka, shitej në copa të mëdha për t’u prerë në shtëpi. Por në vitin 1917, një argjendari i quajtur Otto Rohwedder krijoi prerësin e parë mekanik të bukës. Fillimisht, kompanitë ishin të bindura se amvisat nuk do të ishin të interesuara të blinin bukë tashmë të prerë, dhe makina e Rohwedder gjeti vendin e saj në një fabrikë buke vetëm në vitin 1928. Ideja e shitjes së bukës tashmë të prerë rezultoi të ishte një sukses i madh, pasi në vetëm dy vjet, 90% e bukës së shitur në dyqane u pre në feta.
Ky evolucion i bukës kishte çuar në imazhin standard të botës moderne në lidhje me bukën ideale: e bardhë, me një kore krokante dhe një brendshme me gëzof, e prerë në feta krejtësisht të barabarta. Megjithatë, vitet e fundit, pasi specialistët kanë treguar se buka e bardhë është e pashëndetshme, për shkak të rafinimit të tepërt të drithit, konsumi i bukës me drithëra është përhapur ndjeshëm në shoqëritë perëndimore.
Kështu, nëse në fillim të shekullit të njëzetë, për shembull, të pasurit hanin bukë të bardhë dhe të varfërit të zezë, e konsideronin si inferiore, sot situata është pikërisht e kundërta: të varfërit hanë bukë të bardhë, ndërsa klasa e mesme dhe e lartë preferojnë bukë e plotë./abcnews.al