Borziloku është sigurisht një nga bimët më të dobishme dhe shpesh të neglizhuara. Në shumë kultura, ajo quhet bimë e shenjtë dhe përdoret gjithashtu në pagëzime, dasma dhe ceremoni fetare. Era e borzilokut relakson dhe qetëson, ndaj konsiderohet se kjo dhuratë e gjelbër e natyrës lidhet me spiritualitetin.
Para së gjithash, borziloku është një “ilaç” natyral që përdoret si një mjet për parandalimin dhe lehtësimin e disa sëmundjeve. Në kuzhinë është një nga erëzat më të pranishme që i jep pjatave një aromë të veçantë dhe është një adaptogen – një bimë që ndihmon trupin tonë të përballojë stresin e përditshëm.
Kur konsumojnë borzilok, trupi ynë bëhet më i qetë dhe e përballojmë më lehtë stresin, gjë që ka një efekt të favorshëm në rregullimin e hipertensionit. Borziloku është i popullarizuar në mjekësinë alternative sepse është i pasur me eugenol, një antioksidant bimor që mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut.
Dhe studimet e kafshëve kanë treguar se ekstraktet e ëmbël të borzilokut ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe hollimin e gjakut, gjë që ndihmon në uljen e presionit të gjakut. /abcnews.al