Shkencëtarët kanë zhvilluar një metodë të re të njollave në banane, e cila jep një pasqyrë të re se si frutat më të njohura në botë bëhen kafe me kalimin e kohës.
Çdo vit, 50 milionë tonë banane përfundojnë si mbetje ushqimore, thotë autori kryesor i studimit, Oliver Steinbock nga Universiteti Shtetëror i Floridës.
“Për vitin 2019, prodhimi total i bananeve vlerësohet në 117 milionë tonë.
“Kur piqen bananet, ato formojnë një numër njollash të errëta që janë të njohura për shumicën e njerëzve dhe shpesh përdoren si tregues i pjekurisë. Megjithatë, procesi me të cilin krijohen, rriten këto njolla dhe modeli i tyre që rezulton ka mbetur keq i kuptuar deri më tani. ”
Si lëvozhga ashtu edhe tuli i bananes i nënshtrohen skuqjes, për shkak të proceseve të ndryshme shkencore, shkruan albeu.com.
Ato nuk bëhen thjesht banane kafe
Lëvozhga i shumë frutave merr ngjyrë kafe kur pritet dhe nuk hahet menjëherë, jo vetëm bananet, por edhe mollët.
Kjo është për shkak se enzimat në lëvozhgë reagojnë ndaj oksigjenit në ajër, një proces i njohur si enzimat kafe.
Kjo është për shkak se lëvozhga e bananes përmban një gaz të quajtur etilen, i cili zbërthen klorofilin, një kimikat që i mban bimët të gjelbra.
Ngjyra kafe vjen nga pigmente të errëta, duke përfshirë melaninën, e cila gjendet në flokët dhe lëkurën e njeriut.
Në banane, këto pigmente formohen kur oksigjeni reagon me përbërjet kimike natyrore të quajtura fenole në lëvozhgë.
Ndërsa bananet bëhen kafe, pjesa më e madhe e niseshtës shndërrohet në sheqerna, duke e bërë atë një burim të shkëlqyeshëm natyror të ëmbëlsisë.
Pavarësisht kësaj, publiku është i prirur të hedhë bananet kafe, megjithëse ato janë ende të ngrënshme dhe ideale për t’u përdorur në receta pjekjeje.