Perimet janë sekreti i jetës së mirë dhe jetëgjatësisë. Por a bëni edhe disa gabime të zakonshme në përgatitjen e tyre, duke privuar veten nga përbërësit dhe vitaminat e vlefshme nga dieta juaj? Një studim i shkencëtarëve britanikë i publikuar në Revistën Ndërkombëtare të Epidemiologjisë, në fakt, tregon se njerëzit që konsumojnë 10 racione frutash dhe perimesh në ditë kanë më shumë gjasa të jetojnë më gjatë, me shëndet më të mirë.
Megjithatë, nuk mjafton të hamë shumë perime çdo ditë, pasi mënyra se si i përgatisim sallatat apo i shtojmë ato në ushqimin tonë luan një rol të rëndësishëm nëse dhe sa i ruajnë ato përbërësit e tyre të vlefshëm.
- Para se t’i gatuani, i pastroni dhe i grini imët
Për të mbajtur sa më shumë nga vitaminat e tyre, ne shmangim qërimin dhe copëtimin e perimeve përpara gatimit. Ideale është që t’i lani shumë mirë me sapun dhe ujë ose uthull, në varësi të llojit dhe t’i gatuani të plota ose të prera në copa të mëdha dhe t’i prisni më të vogla kur të jenë zier.
Kur themi sapun, ai nuk ka të njëjtat kimikate apo edhe më keq se ato që duam të pastrojmë, sapuni i pastër me vaj ulliri: zgjidhja më e mirë për shëndetin tonë.
- Prisni imët sallatën tuaj
Jemi mësuar të hamë perime me gjethe të copëtuara si marule dhe lakra, por ekspertët theksojnë se kjo metodë oksidon perimet dhe humbet shumë vitamina, ndërsa shkatërron edhe një sasi të madhe fibrash. Në mënyrë ideale, grijini sallatat me dorë ose me një thikë shumë të mprehtë, pak para vaktit.
- Hidhini perimet në tenxhere para se të vlojë uji
Kur bëjmë supë, nëse perimet i hedhim në ujë para se të vlojnë, një pjesë e madhe e vitaminave të tyre kalojnë në ujë. Nuk na shqetëson, përderisa përdorim lëngun.
Por kur i ziejmë perimet për sallatë ose për t’i ngrënë pa lëngun e tyre, është më mirë t’i hedhim në ujë kur të ketë zier. Kjo krijon një membranë rreth ushqimit, e cila e ndihmon atë të mbajë më shumë lëngje dhe lëndë ushqyese./abcnews.al