9 frutat e vjeshtës për të stimuluar trupin tuaj

schedule12:10 - 22 Tetor, 2022

schedule 12:10 - 22 Tetor, 2022

Zgjedhja e frutave dhe perimeve bazuar në sezonin e tyre, përveçse një opsion shumë më i shijshëm dhe më i shëndetshëm, ka edhe përfitime të tjera. Ju reduktoni dëmet mjedisore, mbështesni fermerët dhe prodhuesit vendas dhe kurseni para.

Vjeshta është koha e vitit kur natyra ofron një përzierje të fuqishme frutash të pasura me lëndë ushqyese që ndihmojnë në forcimin e trupit. Ekspertët pajtohen, për shembull, se ndërsa marrja e rekomanduar ditore e vitaminës C është 45 mg, rekomandohet që t’i furnizojmë trupin tonë me shumë më tepër se kaq kur ndryshon stina dhe jemi të prirur ndaj viruseve dhe mikrobeve. Vitamina C, megjithatë, nuk është e vetmja vitaminë ose lëndë ushqyese e vetme që mund të gjeni në frutat e vjeshtës për të forcuar trupin tuaj.

Vazhdoni të lexoni për të zbuluar 9 super frutat e vjeshtës që përveçse janë të shijshme, do t’i shtojnë dietës tuaj ditore edhe lëndë ushqyese thelbësore.

Frutat më ushqyese të vjeshtës:

Portokallet

Portokallet përmbajnë 150% të dozës së rekomanduar ditore për vitaminë C. Është një burim i shkëlqyer i fibrave, të cilat janë të rëndësishme për funksionimin e mirë të zorrëve. Lëkura e portokallit përmban flavonoidin narigeninë, i cili ka veti anti-inflamatore. Si një vakt të lehtë, të papërpunuar ose të gatuar në receta, në copa ose në lëng, portokallet mund të përshkruhen lehtësisht si “mbretërit” e frutave të vjeshtës.

Shegë

Shega përmban pothuajse 50% të dozës së rekomanduar ditore për vitaminën C. Antocianinet, që gjenden në pigmentin e kuq të shegës, mund të ofrojnë përfitime anti-inflamatore, antivirale dhe kundër kancerit. Shega gjithashtu përmban ellagitannins që sjell përfitime të shumta shëndetësore, duke përfshirë vetitë anti-inflamatore, antikancerogjene, antioksidante, prebiotike dhe kardioprotektive . Me shijen e tyre të mrekullueshme të ëmbël dhe të thartë, shegët mund t’i japin shije shumë pjatave të ëmbla dhe të shijshme.

Mollët

Ka kaq shumë lloje të ndryshme mollësh sa që me siguri do të ketë një që i përshtatet shijes tuaj. Mollët janë të pasura me antioksidantë, fibra dhe fitonutrientë. Hulumtimet shkencore arritën në përfundimin se mollët mund të ndihmojnë në uljen e rrezikut të kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe astmës. Studiuesit vunë në dukje gjithashtu se ngrënia e mollëve mund të përmirësojë rezultatet që lidhen me sëmundjen e Alzheimerit, rënien njohëse të plakjes normale, diabetin, menaxhimin e peshës dhe shëndetin e kockave.

Mollët janë gjithashtu të pasura me flavonoid, quercetin, i cili ka efekte antioksiduese dhe anti-inflamatore. Ato janë një burim i shkëlqyer i fibrave të tretshme, ndërsa pektina që përmbajnë ndihmon në parandalimin e disa llojeve të kancerit dhe çrregullimeve të zorrëve. Kur i hani me lëkurën e tyre, ju merrni 14% të marrjes së rekomanduar ditore të vitaminës C.

Kivi

Pak fruta mund të mposhtin kivit kur bëhet fjalë për përmbajtjen e vitaminës C. Ato përmbajnë një mbresëlënës 120% të marrjes së rekomanduar ditore.
Është gjithashtu një zgjedhje e shkëlqyer e frutave për shëndetin e sistemit tretës , pasi është i pasur me fibra. Kivit ju siguron gjithashtu 38% të marrjes së rekomanduar ditore për vitaminë K, ndihmon në koagulimin e gjakut , nxit metabolizmin, shëndetin e kockave dhe nivelet e kalciumit në gjak.

Fiq

Ky frut i vjeshtës është një burim ideal i fibrave, të cilat mund të ndihmojnë në uljen e kolesterolit, promovojnë kontrollin e sheqerit në gjak , parandalojnë kapsllëkun dhe ju mbajnë më të ngopur për më gjatë. Fiqtë janë gjithashtu të mbushur me kalium, i cili ndihmon në kontrollin e presionit të gjakut.

Dardha

Dardha mund ta bëjë çdo recetë vjeshte më të shijshme dhe më ushqyese. Është një burim i mirë i fibrave dhe siguron antioksidantin vitaminë C, bakër, i cili mund të ndihmojë në parandalimin e disa llojeve të kancerit, dhe bor, një lëndë ushqyese që ndihmon trupin të mbajë kalciumin.

Rrushi

Rrushi është i mbushur me polifenole dhe vitaminë K, e cila ndihmon në ndërtimin e kockave më të forta.

Boronica e kuqe

Boronica e kuqe konsiderohet si një nga frutat më të shëndetshëm në botë. Të rritura në këneta gjigante, mbresëlënëse, këto manaferra janë të njohura për aftësinë e tyre për të reduktuar rrezikun e infeksioneve të traktit urinar, ndihmojnë në parandalimin e kancerit, forcojnë sistemin imunitar, ndihmojnë në anti- plakje, pastrojnë mëlçinë dhe ulin presionin e gjakut./abcnews.al

Mos rri jashtë: bashkohu me ABC News. Ne jemi kudo!