Të gjithë e dimë që shëndeti ynë varet shumë nga ushqimi që ne zgjedhim të hamë. Kjo është arsyeja pse ushqimi duhet të jetë jo vetëm i shijshëm, por edhe i shëndetshëm. Sidoqoftë, ndonjëherë kombinimet e gabuara të përbërësve mund të vënë në rrezik shëndetin tonë. Për ta shmangur këtë, abcnews.al do ju tregojë se cilat ushqime nuk duhet të kombinoni kurrë.
1. Kakao me qumësht
Kakaoja është e pasur me acid oksalik, i cili bllokon thithjen e kalciumit. Kur kombinohet me kalcium, ky acid kontribuon në formimin e kristaleve oksalate, të cilat janë të dëmshme për veshkat tuaja. Sigurisht, një filxhan çokollatë e nxehtë në javë nuk do t’ju dëmtojë, por kini kujdes me të, veçanërisht nëse keni probleme me veshkat.
2. Sallatë me lëng limoni ose uthull
Shumë vitamina dhe lëndë ushqyese të tjera të vlefshme që gjenden në perime dhe zarzavate kërkojnë yndyrna për thithjen e duhur. Kur sallatës i hedhim limon ose uthull, ne e privojmë veten nga një pjesë e madhe e elementeve të ushqimit të shëndetshëm, informon abcnews.al.
3. Makarona me djathë dhe domate
Karbohidratet me niseshte që makaronat janë kaq të pasura fillojnë të treten në gojën tonë. Kjo bëhet me ndihmën e një fermenti të veçantë, ptyalin, që gjendet në pështymën tonë. Nga ana tjetër, domatet përmbajnë acide, të cilat, edhe në sasi të vogla, e prishin këtë fermentim. Kjo çon në pengimin e tretjes së niseshtesë. Proteinat që gjenden në djathë gjithashtu mund të përkeqësojnë këtë situatë.
4. Vezë dhe proshutë
Ky kombinim që të gjithë e duam shumë është i pasur me proteina dhe shkencëtarët besojnë se kjo nuk është aq e mirë për shëndetin tonë. Trupi ynë harxhon shumë energji në tretjen e produkteve të tilla. Kjo është arsyeja pse, pasi kemi ngrënë vezë dhe proshutë për mëngjes, ne e privojmë veten nga energjia që na nevojitet aq shumë në fillim të ditës, informon abcnews.al.
5. Krunde dhe qumësht
Acidi fitik që gjendet në krunde formon përbërje të patretshme kur kombinohet me kalcium dhe magnez. Gjithashtu i bën këto minerale të paarritshme për trupin tuaj. Ky acid gjendet gjithashtu në krunde gruri dhe bollgur, por në sasi më të vogla. Kjo është arsyeja pse nuk rekomandohet të kombinohen këto produkte me qumësht shumë.
6. Drithëra dhe lëng portokalli
Drithërat e kombinuara me lëng portokalli, veçanërisht në mëngjes, nuk do t’ju sjellin shtimin e energjisë që prisni, por mund të shkaktojnë shqetësime dhe peshë në stomakun tuaj. Acidet në lëngun e portokallit ulin në mënyrë drastike aktivitetin e enzimës që është përgjegjëse për prishjen e karbohidrateve. Për të njëjtën arsye, nuk rekomandohet të kombinohen drithërat me ndonjë frut.
7. Pica dhe pije me gaz
Kombinimi i karbohidrateve, proteinave dhe niseshtesë merr shumë nga energjia e trupit tuaj për tretje. Plus, sheqeri në pijen tuaj ngadalëson proceset e stomakut. Kjo rezulton në ndjesi fryrerje. Përveç kësaj, sheqeri nuk mund të shkojë në zorrët tuaja, ku duhet të tretet, për shkak të stomakut tuaj të plotë. Kombinimi i këtyre ushqimeve mund të çojë në probleme me stomakun, nëse hani shumë shpesh këtë lloj vakti, informon abcnews.al.
8. Buka e grurit dhe reçel
Mielli i rafinuar i grurit i kombinuar me ëmbëlsirat është një dozë e dyfishtë e karbohidrateve, që shkaktojnë një rritje të shpejtë të glukozës. Kjo do t’ju ofrojë një nxitje të energjisë në një kohë të shkurtër, e ndjekur nga lodhje dhe humor të keq. Zakonisht nuk rekomandohet të hani bukë gruri me reçel, me stomakun bosh./e.b-abcnews.al