71% e grave të pakënaqura me gjoksin e tyre, zbuloni shtetet ku jetojnë femrat me gjoksin perfekt

schedule14:15 - 17 Shkurt, 2020

schedule 14:15 - 17 Shkurt, 2020

Pas analizimit të të dhënave, disa studiues zbuluan se gati 71% e grave ishin të pakënaqura me madhësinë e gjinjve të tyre. 48% thanë se donin gjinj më të mëdhenj, ndërsa 23%  thanë se dëshirojnë që gjinjtë e tyre të ishin më të vegjël. Vetëm 29% e grave thanë se ishin të kënaqura me madhësinë e gjirit të tyre.

Masa e saktë e madhësisë ideale të gjirit ndryshonte sipas vendit.

Gratë në Brazil, Japoni, Kinë, Egjipt dhe Britani të Madhe kishin më shumë të ngjarë të mos ishin të pakënaqur me madhësinë e gjinjve të tyre (gratë në SH.B.A. ishindiku në mes). Gratë në Indi, Pakistan,

Egjipt, Liban dhe Mbretërinë e Bashkuar kishin madhësinë më të madhe të gjirit. Gratë në Japoni, Filipine, Gjermani, Austri dhe Malajzi kishin madhësinë më të vogël të gjirit.

Nuk është saktësisht tronditëse që pjesa më e madhe e grave janë të pakënaqura me gjinjtë e tyre, por studiuesit zbuluan gjithashtu se gratë që nuk ishin të kënaqura me madhësinë e gjirit të tyre kishin më shumë gjasa të thonin se nuk praktikojnë zakone të mira shëndetësore të gjirit. Kjo përfshinte bërjen e vetë-provimeve të gjirit dhe ndjenjën e sigurt për mundësinë e zbulimit të ndryshimeve me gjinjtë e tyre.

Një studim rreth përceptimit të gjirit mund të duket i rastësishëm por në të vërtetë shkon më thellë sesa ato që mendojnë gratë për gjinjtë e tyre thotë autori Viren Swermi profesor  psikologjisë sociale në Universitetin Anglia Ruskin në Mbretërinë e Bashkuar. “Gjetjet tona janë të rëndësishme sepse ato tregojnë se shumica e grave në të gjithë botën mund të jenë të pakënaqur me madhësinë e gjinjve të tyre,” thotë ai. “Ky është një shqetësim serioz për shëndetin publik sepse ka implikime të rëndësishme për mirëqenien zike dhe psikologjike të grave.”

Pozitiviteti i ulët i gjirit mund të tregojë edhe çështje të tjera negative të trupit për gratë. “Gratë që ishin më të pakënaqura me madhësinë e gjirit të tyre gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin vetëvlerësim dhe lumturi të ulët, si dhe imazh më negativ të trupit në përgjithësi,” thekson Dr. Swami.

Ndërsa studimi i doktor Swami vuri në dukje se gratë që nuk ishin të kënaqura me madhësinë e gjinjve të tyre kishin më pak të ngjarë të bënin vetë-provime të gjirit, aktualisht nuk rekomandohet që gratë t’i bëjnë këto për të kontrolluar për kancer, Janie Grumley, MD, një kirurgji e gjirit onkolog dhe drejtor i Qendrës së Gjirit Margie Petersen në Providence Saint John’s Center dhe Profesor i Asociuar i Kirurgjisë në Institutin e Kancerit John Wayne në Santa Monica, Calif., tregon për Health. “Por ajo që është alarmante është se nëse nuk ju pëlqen diçka në lidhje me trupin tuaj, nuk do t’i kushtoni vëmendje – ky mund të jetë një problem,” thotë ajo.

Ekspertja e shëndetit e grave Jennifer Wider, MD, thotë se ajo nuk është “e befasuar”, kështu që shumë gra janë të pakënaqura me gjinjtë e tyre, por ajo është e shqetësuar për pasojat që mund të sjellë kjo gjë.

Implikimet e mirëqenies mendore. “Mund të shkaktojë siklet dhe turp, të dëmtojë vetëvlerësimin dhe të jetë i dëmshëm për shëndetin mendor të dikujt,” thotë ajo.

Në përgjithësi, Swami rekomandon që gratë të përpiqen të shohin gjinjtë e tyre për ato që janë – pjesë të rëndësishme të trupit të tyre.

“Bazuar në gjetjet tona, ne i nxisim gratë të përqëndrohen më shumë në funksionalitetin e gjinjve të tyre – të marrin në konsideratë dhe vlerësojnë funksionet që mund të kryejnë gjinjtë – e jo në estetikën e tyre,” thotë ai./abcnews.al