7 arsye pse duhet të shtoni kanellë në ushqimet tuaja

schedule11:22 - 30 Mars, 2021

schedule 11:22 - 30 Mars, 2021

Kanella, në Mesjetë, është cilësuar si një erëz luksoze në Europë. Arabët e transportuan atë përmes rrugëve të vështira tokësore dhe vetëm njerëz e pasur kishin mundësi ta blinin. Por sot kanella gjendet pothuajse në çdo kuzhinë. Kjo erëz e zakonshme sjell shumë përfitime në rritjen e mirëqenies tonë.

1. Mund të minimizojë aknet

Kanella ka veti antimikrobike që janë të dobishme për trajtimin e puçrrave. Gjithashtu, mund të shkatërrojë bakteret dhe kërpudhat që shkaktojnë njolla dhe është burim i shkëlqyer i antioksidantëve të fuqishëm që mbrojnë trupin tuaj nga dëmtimet e shkaktuara nga radikalet e lira, informon abcnews.al.

2. Parandalon shenjat e plakjes

Radikalet e lira mund të kontribuojnë në plakjen e parakohshme të lëkurës, duke shkaktuar vija të holla, pigmentim dhe lëkurë të përgjithshme me pamje jo të mirë. Antioksidantët në kanellë ngadalësojnë këtë proces duke mbrojtur qelizat tuaja nga ky dëmtim. Kanella madje mund të nxisë prodhimin e kolagjenit sepse përmban elementë gjurmë që janë treguar të rrisin nivelet e kolagjenit.

3. E bën lëkurën tuaj të duket më e njëtrajtshme

Kanella rrit qarkullimin, duke sjellë gjak dhe oksigjen në lëkurë. Përmban një astringent, një kimikat që zvogëlon ose ngushton indet e trupit. Mund të ndihmojë lëkurën tuaj të duket më e butë dhe më e njëtrajtshme, dhe përmirëson shëndetin si nga brenda ashtu dhe nga jashtë, informon abcnews.al.

4. Ka veti anti-inflamatore

Inflamacioni ndihmon trupin tuaj të luftojë viruset dhe të riparojë indet e dëmtuara. Por nëse drejtohet kundër indeve të trupit tuaj, mund të bëhet e rrezikshme. Studimet kanë treguar se kanella ka veti anti-inflamatore dhe madje mund të lehtësojë ënjtjen.

5. Mund të ulë rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Sipas një studimi, shtimi i kanellës në dietën tuaj e mban zemrën të shëndetshme. Në studim, minjtë që ushqehen të yndyrshëm me kanellë për 12 javë fituan më pak peshë sesa minjtë që hanin ushqime të yndyrshme pa kanellë. Një dietë e pasur me yndyrë mund të çojë në sëmundje të zemrës, dhe shtimi i pak kanelle në ushqim mund të ndihmojë në kompensimin e këtij rreziku, informon abcnews.al.

6. Ndihmon në humbjen e peshës

Kanella është e pasur me fibra. Ju jep ndjenjën e ngopjes dhe ju ndihmon të luftoni dëshirat për ushqim. Gjithashtu rrit metabolizmin, sepse trupi juaj përdor më shumë energji për të përpunuar erëzën sesa bën për ushqimet e tjera.

7. Mund të përmirësojë kujtesën

Kanella mund të ndihmojë për të vonuar plakjen e trurit dhe për të ulur stresin oksidativ të qelizave të trurit. Ajo gjithashtu stimulon plasticitetin e hipokampës, një pjesë e trurit e lidhur me kujtesën. Erëza madje është treguar se përmirëson disa simptoma të sëmundjes Alzheimer dhe Parkinson./e.b-abcnews.al