Tost për mëngjes, sanduiçe për drekë, rrotulla për darkë, buka e grurit është ushqimi kryesor për shumë njerëz. Pjesa më e madhe e bukës së sotme, nga ana tjetër, prodhohet nga gruri i rafinuar, i cili është zhveshur nga shumica e fibrave dhe lëndëve ushqyese.
Ne ndajmë disa produkte që mund të përdoren për të zëvendësuar bukën e bardhë, të cilat mund të jenë të dobishme nëse doni të zgjidhni një alternativë më të shëndetshme.
- Marule dhe zarzavate me gjethe
✔️ Buka ose mbështjelljet mund të zëvendësohen me zarzavate me gjethe të mëdha si marule ose marule rome . Është një alternativë me pak kalori.
✔️ Mund të vendosni mbi të diçka që zakonisht e vendosni në sanduiç ose mbështjell: mish ose perime, dhe jeni gati për të shkuar.
- Vezë
✔️ Vezët janë një nga ushqimet më të pasura me lëndë ushqyese në dispozicion . Ato mund të përdoren në shumë gatime si një alternativë e pasur me proteina për bukën.
✔️ Mund të vendosni vezë të skuqura, për shembull, në vend të simite në burger.
✔️ Për të bërë një mbështjellje veze, shtoni vezëve pak kripë dhe piper dhe ziejini për 1-2 minuta.
✔️ Keto kiflet me kunguj të njomë dhe djathë të bërë nga vezët janë gjithashtu të shkëlqyera për mëngjes.
- Domate
✔️ Domatet mund të konsiderohen si një karakter mbështetës gjatë përgatitjes së një sanduiçi, por kjo perime mund të zëvendësojë simite në të.
✔️ Thjesht duhet të hiqni farat dhe t’i grini pak gjysmat e domates përpara se të vendosni një salcë, lakër dhe biftek burgeri mes tyre.
- Patëllxhan
✔️ Patëllxhanët mund të përdoren edhe për të zëvendësuar bukën. Ky është një opsion i shëndetshëm dhe i shijshëm.
✔️ Mund ta prisni pjesën e madhe të perimeve të purpurta në feta, t’i rregulloni sipas dëshirës dhe t’i grini në skarë ose t’i piqni. Lërini fetat të ftohen dhe baza për burgerin tuaj është gati. Ka shumë opsione se çfarë mund të vendosni brenda. Proshutë, qiqra, gaforre, peshk, mish derri, sallam, karkaleca, djathë dhie dhe barishte të gjitha ato që shkojnë mirë me patëllxhanin.
✔️ Për një sanduiç prisni patëllxhanin për së gjati për të formuar feta më të mëdha.
- Patate e ëmbël
✔️ Fetat e patateve të ëmbla të gatuara janë një alternativë e shkëlqyeshme dhe e këndshme për simitet e bukës, veçanërisht kur bëhet fjalë për hamburgerët. Kjo perime është shumë ushqyese, mund të mbështesë shikimin e shëndetshëm dhe sistemin tuaj imunitar.
✔️ Mund ta përdorni edhe në një sërë recetash për bukë pa kokrra.
- Tortilje misri
✔️ Tortillat e misrit nuk përmbajnë gluten, por janë të pasura me fibra , gjë që i bën ato një zgjedhje të mirë për njerëzit pa gluten.
✔️ Mund të përdoren si sanduiçe, mbështjellëse, hamburgerë, pica, ose thjesht me gjalpë dhe djathë. Tortillat e misrit janë të thjeshta për t’u bërë sepse kërkojnë vetëm dy përbërës: ujë dhe ‘masa harina’, një miell meksikan.
- Bukë ‘Oopsie’
✔️ Buka ‘Oopsie’ është një nga bukët më themelore dhe më të njohura me pak karbohidrate. Është një zëvendësues popullor i bukës së grurit që ka shije të shkëlqyeshme si një simite burgeri.
✔️ Mund ta bëni vetëm duke përdorur vezë, krem djathi dhe kripë. Edhe pse kjo lloj buke ka vetëm pak përbërës, ajo ka shije të mrekullueshme./abcnews.al