Megjithë synimin tuaj për të zgjedhur ushqime të shëndetshme, mund të ndodhë që po i hani në mënyrë të gabuar, duke bërë që të humbisni lëndët ushqyese ose të merrni më shumë kalori sesa prisni.
Patatet e ëmbla
Janë të pasura me vitaminë A, kanë shumë veti antioksiduese dhe anti-inflamatore. Por nuk duhet t’i hani të skuqura, pasi yndyrnat dhe kaloritë e tyre rriten. Zierja është një mënyrë e mirë për t’i gatuar, për sa kohë që nuk shtoni gjalpë ose sheqer. Zgjidhni patate të ëmbla organike, në mënyrë që t’i hani me lëkurën, e cila është e pasur me fibra.
Gjalpi i kikirikut
Një burim i shkëlqyeshëm i proteinave të mira, për sa kohë që zgjidhni një pa shtuar sheqer, kripë dhe yndyrna të hidrogjenizuara.
Fasulet
Janë të pasura me proteina dhe fibra të mira dhe me pak yndyrë. Sidoqoftë, shmangni fasulet e konservuara, të cilat përmbajnë BPA, një kimikat toksik i lidhur me kancerin, sëmundjet e zemrës dhe pubertetin e parakohshëm.
Fruta të thata
Kur keni nevojë për të ngrënë diçka të shpejtë, frutat e thata janë një zgjedhje e mirë. Por sigurohuni që ato nuk janë plot me sheqer. Kështu që kontrolloni paketimin para se t’i konsumoni.
Mollët
Janë ideale pasi janë të pasura me fibra. Sidoqoftë, shumica e vitaminave dhe mineraleve, si vitaminat A dhe C, kalcium, kalium, acid folik dhe hekur, gjenden në lëkurë. Pra, nëse i hani të qëruara, do të humbni të gjithë lëndët ushqyese të vlefshme. Zgjidhni mollë organike në mënyrë që ta konsumoni me lëvozhgën.
Brokoli
Shumica e njerëzve hanë brokoli të zier por kjo mënyrë gatimi shkatërron lëndët ushqyese. Mënyra më e mirë për të gatuar brokoli është në avull ose e kapërdisur lehtë për disa minuta. /abcnews.al