6 fakte vërtet mahnitëse që s’i keni ditur për ëndrrat

schedule19:39 - 8 Shtator, 2021

schedule 19:39 - 8 Shtator, 2021

Çfarë misteri fshehin ëndrrat? Çfarë nënkuptojnë ëndrrat tona të përsëritura? Zbuloni 9 fakte befasuese rreth tyre.

Ne harrojmë 90% të ëndrrave tona

Ne ëndërrojmë gjithë natën dhe vetëm 5 minuta pasi jemi zgjuar harrojmë atë që kemi parë. Pse ndodh kjo? Thjesht sepse ndërsa flemë, gjatë fazës REM, truri ndërpret lidhjet me hipokampusin, formimi i trurit i përdorur për të ruajtur kujtimet.

Ne ëndërrojmë vetëm atë që dimë

A ju ndodh të ëndërroni njerëz që nuk i njihni? Në fakt ato fytyra nuk janë të panjohura për trurin tuaj. Këta të huaj janë njerëz që keni takuar në një moment të jetës.

Trupi juaj është i paralizuar kur ëndërroni

Mund t’ju duket e pabesueshme, por në fakt truri juaj është vërtet i paralizuar gjatë ëndrrës. Kjo ndodh ndoshta për t’ju mbrojtur nga lëvizjet e papritura gjatë ëndrrave. Sidoqoftë, mund të ndodhë që të zgjoheni në këtë fazë. Ky fenomen njihet si paraliza e ëndrrave. Nëse ndodh që të zgjoheni papritur në këtë fazë, duket sikur nuk mund të lëvizni ose bërtisni dhe ndjeni sikur është dikush në dhomë.

Stimujt e jashtëm ndikojnë në ëndrrat tuaja

Është mjaft befasuese por ajo që dëgjoni, nuhasni ose ndjeni gjatë gjumit mund të ndikojë në atë se si ndiheni ndërsa ëndërroni. Fenomeni njihet si “përfshirja e ëndrrës”. Këto stimuj dhe tinguj modifikohen nga truri dhe dërgohen në ëndrrat tuaja.

Ëndrrat e grave dhe burrave janë të ndryshme

Ndoshta mendoni se partneri juaj ëndërron për disa gra tërheqëse kur fle gjatë natës. Epo, e vërteta mund të jetë ndryshe. Sipas studiuesve, 70 perqind e ëndrrave të meshkujve kanë të bëjnë me burra të tjerë. Sa për gratë, ata ëndërrojnë për burra dhe gra, në mënyrë të barabartë.

Jo të gjithë kanë ëndrra me ngjyra

Mund të habiteni, por shumë njerëz ëndërrojnë bardh e zi, rreth 12 përqind. Të gjithë mund të ëndërrojnë bardh e zi megjithëse më rrallë, por disa njerëz priren të mos mbajnë mend të kenë ëndërruar ndonjëherë me ngjyra. /abcnews.al