Vaji i ullirit është përdorur prej kohësh për qëllime mjekësore. Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se zvogëlon rrezikun e zhvillimit të kancerit të zorrës së trashë, sëmundjeve të mëlçisë, inflamacionit kronik, astmës, diabetit dhe kolesterolit të lartë. Konsumimi i përditshëm i vajit të ullirit ekstra të virgjër me stomakun bosh mund të përmirësojë shëndetin dhe pamjen tuaj.
Parandalimi i kapsllëkut
Vaji stimulon prodhimin e enzimave tretëse dhe funksionimin e sistemit tretës. Nëse keni shpesh probleme me kapsllëkun, në mëngjes me stomakun bosh merrni një lugë gjelle vaj ulliri të përzier me një lugë çaji lëng limoni.
Funksionim më të mirë të sistemit të tretjes
Vaji stimulon prodhimin e lipazave, enzimave që rregullojnë sistemin tretës. Marrja e vajit të ullirit me stomakun bosh ose para vaktit mund të parandalojë fryrjen, aciditetin e stomakut dhe ngërçet në bark.
Parandalimi i niveleve të larta të kolesterolit
Studimet kanë treguar se konsumimi i përditshëm i vajit të ullirit ekstra të virgjër ul rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe kolesterolit të lartë. Është veçanërisht efektiv te njerëzit që marrin vaj ulliri me stomakun bosh në mëngjes.
Redukton rrezikun e kancerit
Vaji i ullirit ka një efekt të shkëlqyer antioksidues dhe hulumtimet e mëparshme kanë treguar se mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të llojeve të ndryshme të kancerit, veçanërisht kancerit të zorrës së trashë.
Lehtëson simptomat e sëmundjeve kronike
Nëse vuani nga artriti, sigurohuni që të merrni vaj ulliri ekstra të virgjër me stomakun bosh. Do të zvogëlojë inflamacionin dhe do të lehtësojë simptomat e artritit.
Nxit humbjen e peshës
Vaji i ullirit është një burim i shkëlqyer i acideve yndyrore të pangopura dhe hulumtimet kanë treguar se ai ndihmon në rregullimin e oreksit. Marrja e këtij vaji në mëngjes me stomakun bosh do të reduktojë marrjen e kalorive gjatë ditës. Vaji ekstra i virgjër i ullirit parandalon ndryshimet e papritura të niveleve të sheqerit në gjak dhe në këtë mënyrë kontrollon dëshirën për ushqime dhe ëmbëlsira. /abcnews.al