5 ushqimet që nuk lejohen në mikrovalë, mund të shpërthejnë

schedule22:04 - 2 Janar, 2022

schedule 22:04 - 2 Janar, 2022

Mikrovala mund të jetë një pajisje jashtëzakonisht e dobishme, por gjithashtu duhet të jeni të kujdesshëm. Sa i përket ushqimit që vendos për t’u ngrohur, në mikrovalë, do të gjeni informacione në detaje më poshtë.

Sepse po shumë herë të gjithë kemi dëgjuar për kontejnerë që mund të shkrihen, të shkaktojnë zjarr ose të lëshojnë toksina të dëmshme. Por nuk janë vetëm kontejnerët që janë të rrezikshëm. Probleme po aq të mëdha mund të shkaktohen edhe nga vetë ushqimi që vendosim në mikrovalë. Ngrohja e tyre shkakton toksina, madje ato mund të shkaktojnë edhe shpërthime. Cilat janë ato?

Vezë me lëvozhgë

Temperaturat e larta në furrën me mikrovalë krijojnë avuj brenda vezës dhe ndërsa ajo zien dhe rritet presioni mund të shpërthejë.

Specat djegës

Të capsaicin speca (The kompleks që përcakton se sa speca të nxehtë janë) avulluar kur ekspozohen ndaj temperaturave të larta të furrë me mikrovalë. Specat nuk do të shpërthejnë por as tymrat nuk do të mungojnë dhe është mirë t’i shmangni.

Filxhan me ujë

Ngrohja e një filxhani me ujë për çaj ose për ndonjë qëllim tjetër në mikrovalë mund të jetë e përshtatshme, por jo e sigurt. Një filxhan ujë në mikrovalë mund të nxehet, por jo të vlojë dhe kur më pas shtoni çaj, kafe ose ndonjë gjë tjetër mund të hidhet jashtë duke shkaktuar djegie në duart tuaja, p.sh.

Oriz i papjekur

Orizi mund të përmbajë fara të baktereve potencialisht të rrezikshme dhe nxehtësia e furrës me mikrovalë nuk mund t’i vrasë ato, kështu që ekziston një rrezik i fortë i helmimit nga ushqimi./abcnews.al