Të hash ushqim të papërpunuar është më trendi sot. Njerëzit mendojnë se është më i shëndetshëm dhe ndihmon në tretje. Sidoqoftë, ka disa perime që nuk duhet kurrsesi t’i hani pa gatuar.
1. Brokoli
Brokoli, lakrat e Brukselit, lulelakra dhe anëtarët e tjerë të familjes së lakrave zakonisht nuk mund të hahen papërpunuar. Fatkeqësisht, shumë njerëz nuk mund të tresin shumicë e tyre bëse i hanë të papërpunuara. Ata do të ndihen të fryrë për shkak të kësaj. Kjo është arsyeja pse duhet t’i gatuani këto perime përpara se t’i hani.
2. Patëllxhani
Patëllxhanët përmbajnë solaninë, e cila mund të zvogëlojë thithjen e kalciumit dhe kjo, nga ana tjetër, mund të irritojë traktin gastrointestinal. Mund të përjetoni dhimbje stomaku, por kjo gjithashtu mund të çojë në të përziera, marrje mendsh, dhimbje koke ose të vjella. Kur gatuani patëllxhanin, ju neutralizoni solaninën dhe kjo do t’ju parandalojë të merrni dhimbje stomaku.
3. Gjethet e ravenit
Fakti që ju nuk mund të hani raven kryesisht ka të bëjë me gjethet, të cilat janë helmuese kur hahen të papërpunuara. Teknikisht, ju mund të hani gjethe të gjalla në sasi të vogla, por është më mirë t’i lini anash krejtësisht. Nga ana tjetër, raven e papërpunuar në vetvete është super i shijshëm dhe gjithashtu shumë i shëndetshëm.
4. Patatet
Patatet janë të shijshme në shumë forma të ndryshme, por është më mirë të mos i hani të gjalla. Patatet e papërpunuara nuk janë teknikisht helmuese, por kur janë të papjekura dhe kanë qenë të ekspozuar ndaj rrezeve të diellit për një kohë të gjatë mund të përmbajnë sasi të rrezikshme të solaninës. Kjo mund të shkaktojë të njëjtat simptoma si ngrënia e patëllxhanëve të gjallë.
5. Fasulet e kuqe
Nëse hani fasule të kuqe të papërpunuar, direkt nga bima, do të ketë shije vërtet të neveritshme. Jo vetëm kaq, por ndoshta do të përjetoni edhe dhimbje barku të tmerrshme, të vjella, diarre dhe të përziera. Gjithmonë gatuajini ato./e.b-abcnews.al