5 gjëra që kurrë nuk duhet t’i themi dikujt që vuan nga ankthi

schedule19:55 - 19 Shkurt, 2021

schedule 19:55 - 19 Shkurt, 2021

Çrregullimet e ankthit janë forma më e zakonshme e sëmundjes mendore në Shtetet e Bashkuara, duke prekur 25 milion njerëz.

Pëllëmbët e djersitura, marramendja, dridhja dhe trazirat e brendshme nuk janë aq të këqija sa komentet e këqija që marrin nga njerëzit që nuk e kuptojnë natyrën e çrregullimeve të tyre.

Këtu janë shtatë gjëra që njerëzit me çrregullime të ankthit kurrë nuk duan të dëgjojnë.

 
  1. “Po, edhe unë kam stres”

Nga njëra anë, kjo është e vërtetë. “Frika dhe ankthi janë procese natyrore dhe pjesë e jetës”, thotë neurologu Joseph Deluxe. Po, ndonjëherë na mbron dhe motivon: “Studenti që nuk shqetësohet për provimet nuk do të shkruajë mirë. “Duhet pak shqetësim”, thotë ai. Por nga ana tjetër, ankthet e pakuptimta dhe intensive e vështirësojnë jetën e përditshme dhe personi i stresuar ka nevojë për ndihmë mjekësore.

  1. “Thjesht qetësohu”

Asnjëherë nuk duhet ta thuash këtë. Nëse ai do të mund të qetësohej do të bënte dhe nuk do të kishte nevojë të dëgjonte këshillën tuaj. T’i thuash një personi me ankth të qetësohet e bën atë të ndjehet i trishtuar dhe fajtor sepse përballet me pyetjet: “Çfarë nuk është në rregull me mua?”, “Pse nuk mund të qetësohem?”

  1. “Kapërcejeni atë”

Personi me çrregullime ankthi nuk mund të kontrollojë frikën e tij dhe fjalët e ashpra nga njerëzit që i do nuk gjejnë përgjigje. Shumë herë ato e bëjnë personin të ndihet më keq. Në fakt, bisedat e përzemërta kanë efektin e kundërt dhe mund të shkaktojnë më shumë stres.

  1. “Mos u shqetëso. “Asgjë e keqe nuk do të ndodhë.”

Njerëzit me çrregullime ankthi priren të bien në kurthet e të menduarit: Ata do të përqendrohen në rastin më të keq. Temshtë joshëse të përpiqesh t’i bindësh ata se frika e tyre më e keqe nuk do të bëhet e vërtetë, por funksionon.

  1. “Mos mendo për këtë”

Nëse themi se nuk duam të mendojmë për një elefant rozë, kjo do të monopolizojë vetëm të menduarit tonë. Ky është një shembull për të treguar se si funksionojnë shqetësimet.l.k/abcnews.al