Nocioni i vjetër është se djathi është i pashëndetshëm për shkak të të gjitha yndyrave të ngopura që përmban. Por hulumtimet më të reja kundërshtojnë lidhjen midis yndyrave të ngopura dhe sëmundjeve të zemrës. Në fakt, konsumimi i djathit lidhet me shumë përfitime shëndetësore.
Këtu janë 4 përfitimet shëndetësore të djathit
Redukton rrezikun e sëmundjeve të zemrës
Disa studiues besojnë se djathi mund të shpjegojë të ashtuquajturin paradoks francez, që francezët kanë shkallë të ulët të sëmundjeve të zemrës pavarësisht nga kulti i tyre ndaj djathit dhe ushqimeve të tjera të pasura me yndyrë të ngopur, si gjalpi.
Ekziston gjithashtu një raport i vitit 2016 që analizoi rezultatet nga 31 studime të grupit të ardhshëm, të cilat shikonin se sa bulmet konsumonin pjesëmarrësit dhe nëse kishin sëmundje kardiovaskulare. Një zbulim i rëndësishëm ishte se konsumimi i pothuajse 50 gram djathë në ditë lidhej me një rrezik 18 për qind më të ulët të sëmundjeve të zemrës. Një tjetër gjetje kryesore ishte se konsumimi i 14 gram djathë në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e goditjes me 13%.
Mbron nga diabeti
Konsumimi i 10 gram djathë në ditë mund të zvogëlojë rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2 me 8 për qind, sipas një studimi të grupit në American Journal of Clinical Nutrition.
Ka më shumë lajme të mira nga i njëjti studim, njerëzit që hanin rreth 3/4 e filxhanit kos në ditë kishin një rrezik edhe më të ulët. Një studim tjetër nga AJCN zbuloi se gratë që hanin pak më pak se 50 gram djathë gjithashtu reduktuan rrezikun e diabetit të tipit 2.
Rrit masën tuaj të muskujve
Konsumimi i pothuajse një filxhani djathë ricotta në ditë për 12 javë do të rrisë masën tuaj muskulore, sipas një studimi të vitit 2014 të botuar në Clinical Interventions in Aging.
Pra, ndoshta është koha që të mos pendohemi sa herë që shijojmë djathë të shijshëm./abcnews.al