3 gjërat që duhet të dini për ujin e rubinetit

schedule07:25 - 1 Dhjetor, 2021

schedule 07:25 - 1 Dhjetor, 2021

Sigurisht, uji është i mirë për ju dhe shëndetin tuaj. Por ju mund të mos e dini se çfarë ka në ujin e rubinetit. Përpara se të mbushni shishen me ujë nga rubineti, këto janë 3 gjërat që duhet të dini për të.

Ju e dini që uji është i mirë për lëkurën tuaj dhe se 8-10 gota në ditë do t’ju mbajnë jo vetëm të shëndetshëm, por gjithashtu do ta mbajnë metabolizmin tuaj aktiv duke ju ndihmuar të digjni kalori. Ndërsa, ka shumë më tepër për të ditur. Uji është një nga blloqet më të rëndësishme të ndërtimit për shëndetin. Sigurohuni që e dini se çfarë po pini!

Këtu janë 3 gjërat që duhet të dini për ujin e rubinetit

A e dini se çfarë mund të përmbajë uji i rubinetit?

Ka shqetësime për mineralet që përmban uji, si plumbi dhe merkuri. Burimi kryesor i ndotjes me plumb janë sistemet e shpërndarjes së ujit. Arseniku mund të gjendet në ujin nga kulturat konvencionale, nga ndotësit industrialë dhe pesticidet dhe organizmat biologjikë si algat dhe bakteret. Kjo është arsyeja pse trupat dezinfektojnë dhe klorinojnë ujin dhe ofrojnë ujë të pijshëm pa to. Gjithashtu, uji ndotet, kryesisht nga ilaçet ose produkte të kujdesit personal që përfundojnë në sistemet e ujit. Megjithatë, problemet reale të ujit të pijshëm janë klori dhe sedimentet që transferohen në ujë. Sipas studimeve të shumta, konsumimi i ujit të klorur rrezikon shëndetin tonë, pasi prania e klorit në ujin që pimë është shoqëruar me gjendje të shumta dhe të rënda patologjike për njeriun.

A e dini sa të vjetra janë tubat e ujit të shtëpisë tuaj?

Zbuloni nëse janë përdorur tuba plumbi apo edhe ngjitës me përmbajtje plumbi gjatë ndërtimit. Uji që kalon përmes një sistemi të vjetëruar të furnizimit me ujë përmban ndryshk dhe papastërti, si rezultat i të cilave sasi të mëdha të substancave të dëmshme përfundojnë në gotën tuaj. Lexo rreth: A ju “fryn” uji që pini në stërvitje ? Çfarë po bëni gabim?

A e dini se filtrat e ujit mund t’ju ndihmojnë?

Pirja e ujit në shishe nuk është saktësisht përgjigja se çfarë uji duhet pirë. Por një filtër rubineti mund t’ju ndihmojë dhe t’ju sigurojë ujë të pastër. Tregu sot ka shumë kompani që shesin filtra. Zgjidhni një filtër për nevojat reale të ujit të pijshëm, pra për të hequr shijen dhe erën e klorit dhe për të mbajtur sedimentin. Kërkoni filtra të markës dhe të certifikuar, jo vetëm të verifikuar. Shumë filtra në treg pretendojnë se janë të “testuar” sipas standardeve por kjo nuk do të thotë se janë certifikuar për cilësinë e tyre. Në fund, ai siguroi që filtri i ujit do të zëvendësohet në kohën e duhur nga një përfaqësues i trajnuar i kompanisë që ka kryer instalimin e tij./abcnews.al