3 gjëra që duhet të keni kujdes në rrjetet sociale sepse mund të jenë të rrezikshme

schedule15:29 - 4 Shtator, 2021

schedule 15:29 - 4 Shtator, 2021

Shumica e njerëzve ngarkojnë postime dhe komente në mediat sociale pa i ditur vërtet pasojat që mund të kenë për veten, familjen dhe miqtë e tyre, madje edhe palët e treta që janë përfshirë pa dashje. Publikimi i shumë informacioneve për jetën personale të njerëzve i ekspozon ata ndaj një sërë rreziqesh duke filluar nga vjedhja e informacionit personal deri në shpifje.

Më poshtë do të lexoni tre nga llojet më të zakonshëm të postimeve që ndajmë në internet dhe si mund të kthehen kundër jush nëse nuk jeni mjaft të kujdesshëm.

Fotot dhe të dhënat personale të fëmijëve tuaj

Është vlerësuar se prindërit e sotëm postojnë rreth 1.000 fotografi në faqe të ndryshme të mediave sociale, ku mund t’i shihni fëmijët e tyre para se të mbushin moshën 5 vjeç. Përveç kësaj, një përqindje e madhe e këtyre fëmijëve mund të gjenden në internet sepse ka fotografi në këto faqe nga mosha 2 vjeç. Kjo është ajo gjë që mund të çojë në çështje të privatësisë më vonë. Përdoruesit konkurrojnë për të marrë më shumë pëlqime, duke injoruar rrezikun e ekspozimit të fëmijëve të tyre në një bisedë publike në internet.

Por nuk është vetëm publikimi i fotografive ai që është bërë i rrezikshëm. Sigurimi i informacionit personal në lidhje me kujdesin prindëror dhe shëndetin e fëmijëve është gjithashtu larg kufirit të rekomanduar. Ndërsa shumë prindër të rinj konsultohen me mediat sociale për të kërkuar këshilla nga të tjerët që mund të jenë më me përvojë, kjo potencialisht mund ta vendosë fëmijën në një pozitë të vështirë duke i ekspozuar ata në këtë mënyrë. Më vonë, fëmija mund të bëhet viktimë e ngacmimit dhe ngacmimit kibernetik.

Data juaj e lindjes

Publikimi i ditëlindjes tuaj në mënyrë që kontaktet tuaja në mediat sociale të marrin njoftime dhe t’ju urojnë “ditëlindjen e lumtur” është një gjë e zakonshme që bëjnë shumë njerëz në ditët e sotme. Megjithatë, edhe pse mund të duket e padëmshme në fillim, zbulimi i këtij informacioni është shumë më i rrezikshëm nga sa mendojnë shumica e njerëzve. Kjo ndodh sepse pyetjet e sigurisë për rikuperimin e një fjalëkalimi shpesh përfshijnë këtë informacion, pasi është një nga gjërat më të lehta për t’u mbajtur mend. Zbulimi i këtij informacioni mund të jetë i rrezikshëm në këtë rast, pasi informacioni është i disponueshëm për të gjithë në çdo kohë.

Një tjetër rrezik potencial me të cilin mund të përballeni kur postoni datën tuaj të lindjes në profilin tuaj është të lejoni të tjerët të dinë llogarinë tuaj bankare ose fjalëkalimin e kartës së kreditit (përveç nëse, natyrisht, ju e keni caktuar atë datë si fjalëkalimin tuaj).

Shumë informacion në lidhje me jetën tuaj të dashurisë

Nëse jeni në një lidhje, është normale të dëshironi të ngarkoni fotografi me partnerin tuaj. Në fakt, besohet se kjo praktikë mund të krijojë një lidhje më të madhe mes ju të dyve dhe të parandalojë të tjerët të flirtojnë me ju ose partnerin tuaj. Por si me gjithçka në jetë, ju duhet të gjeni një ekuilibër të shëndetshëm mes asaj që dëshironi të ngarkoni dhe sigurohuni që të mos jepni informacione për dikë tjetër.

Ka situata kur fotot ose statuset kushtuar shokëve mund të pasqyrojnë pasiguri ose të interpretohen si nënkuptime për të tjerët. Në këto raste, gjëja më e mirë që mund të bëni është të zbutni postimet tuaja dhe të kaloni kohë së bashku./abcnews.al