Ekspertët thonë se cilësia e kalorive përcakton sasinë që trupi juaj djeg dhe ruan.
Robert Lustig, autor i librit Fat Chance: Lufta kundër sheqerit, ushqimeve të përpunuara, obezitetit dhe sëmundjeve, ka ndarë këto shembuj sesi cilësia e kalorive ndikon në peshën dhe shëndetin tuaj.
Fibrat
Fibrat vonojnë thithjen e kalorive. Për shembull, kur ju hani një racion me 160 kalori bajame, thithni vetëm 130 sepse disa kalori dërgohen në zorrë, ku bakteret tuaja të zorrëve i djegin për burimin e tyre të energjisë.
Proteinat
Ju përdorni dy herë më shumë energji për të metabolizuar proteinat si karbohidrate, për shkak të disa prej tyre dërgohen në zorrë. Proteina gjithashtu zvogëlon hormonet e urisë më shumë sesa karbohidratet.
Karbohidratet
Niseshtetë (si patatet) përmbajnë kryesisht glukozë, të cilën çdo qelizë e trupin tuaj e përdor për energji. Fruktoza, gjendet në pije me gaz dhe karamele dhe shtohet në shumicën e ushqimeve të përpunuara; metabolizohet në mëlçinë tuaj si yndyrë, e cila sjell sëmundje kronike të tilla si diabeti./e.b-abcnews.al