2021, viti i krizës klimatike

schedule11:27 - 29 Dhjetor, 2021

schedule 11:27 - 29 Dhjetor, 2021

Ngjarjet ekstreme të motit, të lidhura me ndryshimet klimatike, kanë shkaktuar mijëra viktima dhe humbje të mëdha ekonomike gjatë vitit të kaluar. Sipas një studimi të publikuar nga organizata jofitimprurëse Christian Aid, kostoja e dhjetë fatkeqësive më të mëdha të vitit të kaluar i kalon 150 miliardë euro, duke shënuar një rritje të ndjeshme në krahasim me vitin 2020.

Në të njëjtën kohë, raporti thekson se këto kosto janë llogaritur në bazë të humbjes së të mirave materiale të siguruara. Kostoja reale ekonomike e motit ekstrem është shumë më e lartë. Në të njëjtën kohë, ajo demonstron në praktikë ndikimin gjithnjë në rritje të ndryshimeve klimatike në jetën tonë.

Kostoja njerëzore e fatkeqësive të këtij viti është e pallogaritshme, pasi dhjetë fatkeqësitë më të këqijat prej tyre shkaktuan vdekjen e 1075 bashkëqytetarëve tanë dhe zhvendosën më shumë se 1.3 milion njerëz nga shtëpitë e tyre. Në vitin 2020, humbjet ekonomike nga dhjetë fatkeqësitë më të këqija klimatike arritën në 132.5 miliardë euro, raporton abcnews.al

Studimi thekson gjithashtu se shumica e ngjarjeve ekstreme të motit kanë goditur vendet më të varfra, gjë që është veçanërisht tragjike, pasi ato mbajnë peshën kryesore të përgjegjësisë për ndryshimet klimatike dhe ngrohjen globale. Në Sudanin e Jugut, përmbytjet, kostoja financiare e të cilave nuk mund të llogaritet, kanë prekur më shumë se 800,000 njerëz. Uragani Inda, në fund të gushtit dhe në fillim të shtatorit, ishte fatkeqësia natyrore “më e shtrenjtë”, pasi përmbytjet në Nju Jork shkaktuan humbje financiare prej 57.5 miliardë eurosh.

Përmbytjet e korrikut në Gjermani, Belgjikë dhe vendet fqinje shkaktuan dëme prej 38 miliardë eurosh, ndërsa stuhia dimërore Uri, e cila goditi SHBA-në, duke shkaktuar ndërprerje të energjisë elektrike në miliona familje, shkaktoi dëme prej 20.3 miliardë eurosh. Përmbytjet në provincën Henan të Kinës në korrik kushtuan dëme me vlerë 15.5 miliardë euro.

Në mesin e dhjetorit, kompania zvicerane  RE publikoi një raport mbi kostot financiare globale të fatkeqësive natyrore të këtij viti, i cili vlerësohet në 221 miliardë euro, një rritje prej 24% në krahasim me vitin 2020.

Kat Kramer, drejtuese e politikave klimatike në Christian Ndihma , deklaroi se “fatkeqësitë natyrore patën kosto veçanërisht të rënda ekonomike dhe njerëzore. Megjithatë,  u ndërmorën disa hapa në Konferencën e Klimës në Glasgow në nëntor, por mbetet shumë për të bërë në mënyrë që jemi të sigurt në planetin tonë”.

/abcnews.a