Presioni i lartë i gjakut, ose hipertensioni, është një nga shkaqet më të rëndësishme të sëmundjeve të zemrës. Sidoqoftë, është shumë e lehtë për të kontrolluar presionin e lartë të gjakut nëse bëni disa rregullime në dietën tuaj. Më poshtë abcnews.al do ju tregojë ushqimet që duhet të shtoni.
1. Grejpfrut
Frutat agrume si grejpfruti, portokalli dhe limoni kanë një efekt të fuqishëm të uljes së presionit të gjakut. Ato gjithashtu janë të mbushura me vitamina dhe minerale që ju mbajnë të shëndetshëm duke ulur faktorët e rrezikut për sëmundjet e zemrës të shkaktuara nga presioni i lartë i gjakut. Por, kujdes! Nëse jeni duke përdorur ilaçe për hipertensionin, ky frut ul efektivitetin e tij.
2. Salmoni
Peshqit yndyror janë një burim i shkëlqyer i yndyrave omega-3 me përfitimet konsiderueshme për shëndetin e zemrës. Këto yndyra ndihmojnë në kontrollin e presionit të gjakut duke ulur inflamacionin dhe duke ulur nivelet e okcipinës që ngushtojnë enët e gjakut.
3. Chardi
Chardi është një perim me gjethe jeshile e mbushur me elemente që rregullojnë presionin e gjakut se kaliumi, magnezi dhe kalciumi. Një filxhan chard i gatuar siguron pjesën më të madhe të nevojave tuaja ditore për kalium dhe magnez, informon abcnews.al.
4. Farat e kungullit
Farat e kungullit mund të jenë të vogla, por vlerat e tyre janë të mëdha kur bëhet fjalë për ushqyerjen. Ato përmbajnë shumë elementë, përfshirë magnezin, kaliumin dhe argininë, të cilat kontribuojnë në prodhimin e oksidit nitrik të nevojshëm për relaksimin e enëve të gjakut dhe uljen e presionit të gjakut.
5. Fasulet dhe thjerrëzat
Fasule dhe thjerrëza janë të pasura me lëndë ushqyese që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, të tilla si fibra, magnez dhe kalium.
6. Manaferrat
Manaferrat kanë shumë përfitime, përfshirë potencialin për të zvogëluar faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, siç është presioni i lartë i gjakut. Antocianinat, pigmentet që u japin frutave ngjyrën e tyre të gjallë, ndihmojnë në uljen e presionit të gjakut duke rritur nivelet e oksidit nitrik në gjak.
7. Fëstëkët
Fëstëkët janë të pasura me vitamina dhe minerale, përfshirë kaliumin, të cilat janë thelbësore për shëndetin e zemrës dhe rregullimin e presionit të gjakut, informon abcnews.al.
8. Karota
Karotat krokante, të ëmbla dhe ushqyese janë një të mbushura me fenolike si acideklorogjene, p-kumarike dhe kafeike që ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe zvogëlojnë inflamacionin. Kështu, ndihmon gjithashtu në uljen e presionit të gjakut. Studimet kanë zbuluar se karotat e papërpunuara janë më të dobishme për uljen e presionit të lartë të gjakut sesa ato të gatuara.
9. Selinoja
Selinoja është një perim i njohur që mund të ketë efekte pozitive në presionin e gjakut. Përmban ftalide që mund të ndihmojnë në relaksimin e enëve të gjakut dhe në uljen e presionit të gjakut.
10. Domatja
Domatja dhe produktet e domates janë të pasura me shumë lëndë ushqyese, përfshirë kaliumin dhe pigmentin karotenoid dhe likopen. Likopeni ka një fuqi të madhe shëruese në faktorët e rrezikut që predispozojnë për sëmundje të zemrës siç është presioni i lartë i gjakut, informon abcnews.al.
11. Brokoli
Nëse dëshironi të keni një sistem të shëndetshëm qarkullimi, konsumoni patjetër brokoli. Brokoli përmban antioksidantë flavonoide, që ndihmojnë në uljen e presionit të lartë të gjakut.
12. Kosi
Kosi është një produkt qumështi i dendur në lëndë ushqyese dhe me minerale që ndihmojnë në rregullimin e presionit të gjakut, siç janë kaliumi dhe kalciumi. Konsumi i tre porcioneve me kos në ditë ulë me 13% presionin e lartë të gjakut.
13. Erëzat
Disa erëza mund të zvogëlojnë presionin e gjakut duke ndihmuar enët e gjakut të relaksohen. Farat e selinos, koriandër, shafran, limon, qimnon i zi, xhensen, kanellë, kardamom, borzilok i ëmbël dhe xhenxhefil kryesojnë listën e erëzave që janë treguar të kenë potencial për të ulur presionin e gjakut.
14. Farat Chia dhe liri
Chia dhe liri janë fara të vogla të mbushura me lëndë ushqyese thelbësore për rregullimin e shëndetshëm të presionit të gjakut, duke përfshirë kaliumin, magnezin dhe fibrat. Studimet kanë treguar se konsumimi i farave të lirit dhe chia për 12 javë mund të ndihmojë në uljen e presionit të gjakut, informon abcnews.al.
15. Panxhari
Sëmundjet kardiovaskulare, veçanërisht sulmi në zemër dhe goditja në tru, janë një nga shkaqet kryesore të vdekjes në të gjithë botën. Dhe, presioni i lartë i gjaku bëhet shkak. Prandaj, është e nevojshme të konsumoni panxhar. Disa studime kanë treguar se panxhari mund të ulë presionin e gjakut deri në 4-10 mmHg në vetëm disa orë.
16. Spinaqi
Ashtu si panxhari, spinaqi është i pasur me nitrat. Është gjithashtu i pasur me antioksidantë, kalium, kalcium dhe magnez, duke e bërë atë një zgjedhje të shkëlqyeshme për ata me presion të lartë të gjakut. Një studim zbuloi se spinaqi gjithashtu ul arteriosklerozën, e cila ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe përmirësimin e shëndetit të zemrës./abcnews.al