Ndërsa raportet e fundit tregojnë se Britania hedh çdo vit 4.3 milionë ton ushqim të ngrënshëm, një sipërmarrës ka arritur të mbledhë para nga ushqimet që kanë kaluar afatin e skadencës.
“Shumë njerëz priren të hedhin ushqimin sapo të shohin se data magjike në paketë ka kaluar,” thotë Dan Cluderay, pronari i dyqanit, i cili shet ushqime të lira vetëm sepse data e konsumit ka kaluar.
“Ka shumë raste kur kjo nuk është e nevojshme, nuk kemi nevojë të hedhim ushqimin”, thotë Cluderay, duke shpjeguar se gjëja më e rëndësishme është edukimi i publikut për përdorimin e tyre.
Ai prezantoi edhe 10 ushqime që janë të sigurta për t’u ngrënë pas datës së skadencës:
- Patate të skuqura. Kripa ndihmon në ruajtjen e tyre.
- Çokollatë. Sheqeri ndihmon në ruajtjen e tyre.
- Ketchup. Nëse dhe për sa kohë është në frigorifer, mund të konsumohet brenda 12 muajve.
- Kos. Mund të zgjasë deri në gjashtë javë pas datës së caktuar. Mund të heqim edhe pjesën e sipërme dhe të hamë pjesën e poshtme. Asnjë problem fare.
- Djathë i fortë. Gjithsesi, një grumbull djathërash vjen me mykun e tij. Më mirë të shmangni djathrat e butë, si brie ose camembert.
- Qumësht. Për sa kohë që nuk ka erë të keqe ose nuk fillon të gjizë, duhet të jetë mirë.
- Vezët. Ka një truk: Nëse veza noton në një tas me ujë, kjo do të thotë se bakteret mund të jenë rritur brenda saj. Nëse fundoset, kjo është gjithçka që duhet të hahet.
- Bukë. Nëse është pak e ndenjur mund ta ngrohni në furrë. Megjithatë, sigurohuni që të jetë pa myk.
- Oriz. Mund të zgjasë me muaj apo edhe vite.
- Frutat dhe perimet. Nëse nuk kanë myk, atëherë është mirë të hahen./abcnews.al