Divjakë

UJESJLLESI-NE-DIVJAKE-1280x720.jpg
ent ela15:34 | 20/12/2018

Vetëm dy muaj nga shpërndarja e ujit në rrjetin e Ujësjellësit të ri, banorët në Çermë të Divjakës po përballen me një skandal. Tubacionet janë çarë dhe ujë të pijshëm nuk ka. Ashtu sikurse banorët edhe drejtori i Ujësjellësi i tha ABC News që kjo ka ndodhur për shkak të punimeve me cilësi të dobët nga firma private.

Ujësjellësi i ri në Çermë të Divjakës duhet të ishte shpëtim për banorët. Por ka ndodhur e kundërta.

“Gjithë lagjet kështu janë me probleme”.

“Rruga na u ka prish na u ka bë mizerje, qe rruga për qejf e rregulluam me fondet dhe lekët tona, u ka prish dhe nuk vjen njeri ta shohë me sy”.

Në një kohë që bashkia e Divjakës ka nisur lidhjen e kontratave me abonentët, uji nuk shkon nëpër banesa. Kjo për shkak se tubacionet janë çarë vetëm dy muaj pas shpërndarjes së ujit, dhe rrugët e oborret janë mbushur me baltë. Banorët akuzojnë firmën e cila ka zbatuar projektin për cilësi të dobët të punimeve.

“Nga materiali i dobët që kanë sjellë ata ,se të jetë material i mirë nuk çahet, nuk prishet”.

“Është ca e gjithë komplet. Më ka hyrë uji i komshies i gjithi në shtëpi”.

“Puna e dobët pa kontroll e pa kriter”.

“E kanë bërë lagjen për faqe të zezë e kanë hap dy – tre herë me skrep”.

ABC News u interesua pranë Ujësjellësit në Divjakë. Drejtori Ylli Stambolliu përmes telefonit, ja faturon problemin firmës, e cila ka kryer punimet. Sipas  Stambolliut  SH A ujësjellës Divjakë e ka marrë në përdorim menaxhimin e ujit dhe çdo defekt dhe problem që do ketë në investimin e ri  i takon firmës të bëjë ndërhyrjet dhe riparimet.

Sipas kontratës Bashkia e Divjakës do të marrë në dorëzim investimin në vitin 2020. Deri në atë kohë, firma mban përgjegjësi për problemet në rrjet, por siç shikohet nga pamjet, banorët në Çermë nuk do të kenë ujë, por baltë. /abcnews.al

bicukas.jpg
G. P.19:00 | 20/11/2018

Një urë e zonës së Divjakës, e cila u mundëson më shumë se dy mijë banorëve lidhje me qytetin e Divjakës dhe me rrugën nacionale është shembur. Shkak u bë një betoniere e cila nga pesha e rëndë dëmtoi strukturën e hekurit.

Për të shkuar në Divjakë u duhet të lënë makinat në anën tjetër. Kjo betoniere ua shkatërroi urën e Bicukasit që lidh banorët me zonën.

Banori 1: “Me dy makina. Marrim makina fshati na pret taksixhiu matanë. I kemi, s’i kemi do i marrim borxh”.

Banori 2: “Kjo është një rrugë urgjence. Ne këtë rrugë kemi, s’kemi rrugë tjetër”.

Banori 3: “Nuk ka rrugë tjetër, jemi të bllokuar. Fëmijët e shkollës janë të bllokuar”.

Banori 4: “Jemi të bllokuar. Qumësht, jo. Lakra jo. Nxënësit i dërguam në shkollë, vajza ime shkoi në shkollë dhe erdhi se i ishin njomur këmbët”.

Banorët kanë njoftuar Bashkinë e Divjakës. Dhe sipas zyrtarëve të saj, po kërkohet një mënyrë për ta riparuar urën. Megjithatë këta fshatarë e kanë të vështirë të flasin.

Banori 5: “Më mirë mos të flasim se do thonë i mbledh njerëzit për politikë”.

Ura lidh 6 fshatra, pjesë e njësisë administrative Divjakë. Ajo u shërben dy mijë banorëve dhe është e vetmja lidhje mes Tërbufit dhe Grabjanit, me rrugët nacionale të vendit.

Banori 6: “Që kur është ndërtuar ky kanali nga të burgosurit është shumë e lashtë si urë., ka qenë urë me beton e rregullt. Doli lumi Shkumbin në 2016-n dhe e mori përpara. Në 2016-n erdhi ministria e Mbrojtjes e inauguroi. Ama kjo e kishte afatin për tre muaj, jo për gjithë kohës”.

Në vitin 2016 ishte Ministria e Mbrojtjes që u mundësoi banorëve këtë ure tip bejli. Për shkak se ishte shembur nga përmbytjet e lumit Shkumbin./abcnews.al

DIVJAKE-AMBULANCA-FEMIJET_ABC-2-1280x702.jpg
ent ela13:36 | 18/11/2018

Një zonë e tërë në Çermë të Divjakës është lënë pa mjek. Ambulanca ekziston, por të sëmurëve iu duhet të udhëtojnë 15 km larg vendbanimit qoftë për një temperaturë.

Prindërit po e dërgojnë fëmijën e vogël në spitalin e Lushnjës.  Edhe pse djali është i sëmurë me temperaturë të lartë, ata do të udhëtojnë me motor nga fshati i tyre, rreth 15 km, për në qytet. Duhet të kryejnë vizitën dhe të marrin mjekimet tek një mjek pediatër.

Nëna e femijës: “Me temperaturë 40, të lartë me kollë sekrecione ftofje, e kam çuar sot në Lushnje”.

Babai i fëmijës: “S’ka as rekomandim, asgjë do shkosh në spital do pagush leke ne dore, plus hyrje, po deshe, po s’deshe mbaje në shtëpi”.

Banorët ankohen se mjeku nuk ka qenë në vendin e punës prej një viti, ndërsa ka tre muaj që ky shërbim u mungon plotësisht. Vizitat mjekësore, recetat apo dokumente të ndryshme, merren në qytet ose në ndonjë tjetër qendër shëndetësore. Ecejaket janë të mundimshme, sidomos për të sëmurët rëndë dhe për fëmijët.

“Vërdallosemi sa në Lushnjë, sa në Divjakë, sa andej, sa këtej. Kemi 3 muaj pa mjekë”.

“Që nga viti i ri e këtej nuk ka pas”.

“Në raste urgjence kap taksinë e shko në Lushnje”.

Infermierja  pranon se mungesa e mjekëve është një fenomen i përhapur në mbarë vendin. Ajo i rekomandon të sëmurët të shkojnë në qendrën tjetër në Tërbuf, ose në Lushnje.

Infermierja Sanie Neziri: “E çojmë te mjeku në qendër të marrë rekomandimin atje dhe të niset për Lushnje”.

Ambulanca e Çermës së Sipërme ka të kartelizuar 2600 pacientë, ndërsa drejtohen për të marrë shërbimin mjekësor rreth 5000 banorë.

ABC News u interesua pranë Drejtorisë Rajonale të Shëndetit por zyrtarë të këtij institucioni thanë se kjo është kompetencë e Ministrisë së Shëndetësisë. /abcnews.al

Gazetare e ABC News: Anila Sefa

 

PERPLASJA-NE-DIVJAKE_ABC-1280x709.jpg
ent ela14:41 | 23/10/2018

Dhe pse Bashkia e Divjakës është duke bërë një investim me qëllim që të shmangë përmbytjet në dimër, banorët kanë penguar punimet. Ata thonë se hapja e një kanali kullues u ka ngushtuar rrugën dhe projekti nuk vlen.

Pastrimi i një kanali kullues ka përplasur banorët me bashkinë. Në Këmishtaj të Divjakës,projekti i bordit Kullues, nuk ka përfunduar.

Punimet kanë mbetur në mes, pas kundërshtimeve të shumta për ngushtimin e rrugës dhe hedhjes së dherave nëpër tokat e banorëve. Më tepër ata i tremben përmbytjeve në sezonin e dimrit, ndaj ky investim shihet si përkeqësim i situatës.

“Është zënë aty, përmbytemi ne. Është një kanal jo dy, atëherë shëmbe një hap një tjetër”.

Hapja e këtij kanali kullues , shihet ndryshe nga përfaqësuesit e bashkisë Divjakë. Administratori i njësisë Gradisht, Ariol Qose, thotë se banorët janë njohur me projektin.

Ariol Qose -Administrator i Njësisë Gradishtë: “Është në kuadër të pastrimit të kanaleve kulluese dhe ankesat janë të padrejta”.

Pothuajse në të gjitha lagjet e fshatrave në zonen e Këmishtes, kalojnë kanalet kulluese të ujërave të bardha. Një pjesë e tyre janë përzier me ujërat e zeza, për shkak të mungesës së kanalizimeve të mbuluara. Pjesa tjetër, është e bllokuar nga ndërtimet pa leje, të kryera gjatë 20 viteve të fundit. Në shumicën e rasteve, përmbytjet në këto zona janë shkaktuar nga mungesa e kanalizimeve, të cilat nëse nuk pastrohen në kohën e duhur, do të përsëriten situatat e përvitshme në përmbytjen e banesave dhe tokave bujqësore.

ZOGJTE-SHTEGTARE-DIVJAKE-1280x720.jpg
ent ela17:55 | 07/10/2018

Në këtë sezon në Parkun e madh të Divjakës kanë mbërritur mijëra zogj shtegtarë. Studiuesit kanë nisur numërimin për të patur një hartë të saktë të shtrirjes së tyre.

Mijëra zogj shtegtarë kanë ardhur në Parkun Kombëtar Divjakë-Karavasta.  Është rikthyer këtu, edhe shqiponja e kënetës, një shpend grabitqar që rrallë është ndeshur më parë.

Disa lloje të tjera, si Shqipja peshk ngrënëse, shqiponja e madhe e rosave, huta, lejleku etj. janë sot në habitatin e tyre. Studiuesit kanë nisur numërimin, për të pasur një hartë të saktë të shtrirjes së tyre në të gjithë vendin.

Parku Divjakë-Karavasta ka tërhequr numrin më të madh shpendëve për faktin se ende është një zonë e padëmtuar nga ndërtimet.

“Ato i përdorin lagunat ose pyjet ose kallamishtet, habitate të caktuara, si pika ndalesash për t’u rifurnizuar për udhëtim dhe nëse këto pika janë të cënueshme, mungojnë, është problem kritik për to”.

Grupe të veçanta turistësh janë të interesuar për të ndjekur shpendët shtegtarë në të gjithë Europën. Ndaj vendi ynë ekspozohet me shumëllojshmërinë e tyre.

“Ka turizëm që bëhet posaçërisht për vijnë grupe turistësh për të parë shpendët tregtarë”.

“Është pasuri e mrekullueshme që duhen ruajtur mund të jenë pika që mund të thithin më shumë turistë sesa qytet me ndërtime”.

Pas udhëtimeve shumë të gjata, disa nga shpendët përballen edhe me rrezikun e vrasjes nga gjuetarët. Ndonëse moratoriumi në vendin tonë ka minimizuar këtë gjueti, rastet nuk mungojnë. Megjithatë, shumica e zogjve migratorë kanë gjetur habitatet e tyre të padëmtuara .

“Megjithëse është bërë ndalimi i gjuetisë kohët e fundit ka rënë në qetësi laguna, por gjuetia është prapë aty”.

“Po shikoja çafkat, po numëroja tre llojet e çafkave që gjenden në Shqipëri, çafka e madhe, çafka e vogël e bardhë dhe çafka e përhime”.

Zogjtë që kanë emigruar në lagunën Divjakë-Karavasta janë pjesë e rrugës nga Europa në Afrikë. Shumë specie kthehen në të njëjtat vende, duke përfituar ushqimin, strehimin dhe ujin.

Kjo është zona më e rëndësishme për shpendët në Shqipëri , pasi janë të shpërndarë në një mozaik habitatesh ku përfshihen ligatinat, ujërat bregdetare, pylli me pisha dhe lumenjtë. /abcnews.al

AKSIDENTI-DIVJAKE-1-1280x720.jpg
ent ela22:40 | 27/09/2018

Drejtuesi i një mjeti ka gjetur vdekjen në një aksident rrugor në fshatin Xengë të Divjakës.  Nga përplasja e dy mjeteve kanë mbetur të plagosur edhe dy persona të tjerë.

Viktima është 40 vjeçari, Olsi Kote, ndërsa të plagosurit janë Gentian Bakiasi dhe Enea Aliaj. Të dy po marrin ndihmën mjekësore në spitalin e Lushnjës.

Dyshohet se shkak i aksidentit është bërë një grua e cila i ka prerë rrugën mjetit që drejtohej nga 40 vjeçari Olsi Kote.  Për të shmangur këmbësoren viktima është përplasur me makinën që vinte përballë. /abcnews.al

frekuentues.jpg
G. P.19:11 | 23/09/2018

Plazhi i Divjakës ka joshur më shumë pushues nga qytetet afër tij për të kaluar këto ditë të nxehta. Grupe të organizuara zbarkuan këtë fundjavë në këtë pjesë të bregdetit.

Ditët e plazhit në Shtator për Divjakën janë të rralla, por moti i nxehtë ka rezervuar edhe vjeshtën për pushuesit.

Ata kanë ardhur kryesisht nga Shqipëria e Mesme, Tirana apo Elbasani. Po shfrytëzojnë rrezet e forta të diellit , i cili këtë fundjavë ka ngrohur edhe ujin e detin.

Të gjithë në det për fundjavë. Të organizuar kanë ardhur grupe njerëzish nga qytete të ndryshme të vendit.

Termometri shënon mbi 32 gradë dhe bregdeti është mundësia më e mirë për t’i shpëtuar vapës.

Plazhistët kanë hapësira më të mëdha për të shfrytëzuar në bregdet, rëra dhe uji është më i pastër dhe shërbimet më të lira.

Edhe peshkimi këto ditë po argëton amatorët e këtij sporti. Ujërat në këtë periudhë janë më të pastra dhe hapësirat më të mëdha për të ushtruar peshkimin. /abcnews.al

PLAGOSJA-DIVJAK4-1280x720.jpg
ent ela15:11 | 14/09/2018

Një 77 vjeçar u plagos në kokë me armë zjarri në fshatin Remas të Lushnjes gjatë një operacioni që Forcat Speciale të RENEA-s po kryenin në zonë. Sipas familjarëve, RENEA ka qëlluar me armë Haxhi Likën, në kohën që ky i fundit ndodhej në gjume. Ndërsa Policia e Shtetit ka një tjetër version për ngjarjen. Sipas saj i moshuari ka dalë me armë në dritare dhe nuk i është përgjigjur thirrjes së Policisë. Rrethanat e plagosjes mbeten ende të paqarta.

Fisi Lika nga fshati Remas i Divjakës u zgjua i terrrorizuar. Gjatë një operacioni policor të forcave speciale RENEA, u plagos në kokë Haxhi Lika, 77 vjeç. Pretendimet e familjarëve janë se i moshuari u qëllua me plumb kur ndodhej në gjumë. Bashkëshortja e tij, Rrufe Lika ndodhej me të në dhomë.

“Qemë në gjumë të dy anë dritares aty, ku di unë ça bënë, nuk mbaj as mend, por që na zgjunë, ishte e papritur (qan) nuk e di si qe. Ne në punën tonë”.

Pamjet e marra në dhomën e gjumit tregojnë shenjat e plumbit i cili ka hyrë nga dritarja dhe ka përfunduar në murin e brendshëm të saj. Gjurmë gjaku konstatohen edhe në krevatin e të plagosurit. Një tjetër gjurmë plumbi është poshtë dritares, nga ana e jashtme e banesës.

Familjarë të tjerë të fisit Lika, tregojnë momentët e mësymjes së policisë në banesat e tyre.

Familjar 1: I thashë pse më qëlloni ça kini, jeni policia ça doni, kontrolloni ça keni në shtëpi, ore po nuk kam gjë, kam gruan kam dhe gocën dhe çunin.

Familjar 2: Të vish në 4 të mëngjesit të ngrihesh nga gjumi, Ne thamë ça ishte kjo zhurmë sikur dhe kriminelë të kishim qenë ne, jo ashtu. Shteti është shtet, bjere kartën e identitetit nëse kërkon njeri, shikonte mua çunin, tjetrin.

Familjar 3: Kërkojmë një të shumëkërkuar na thanë që është strehuar këtu te ju, po hajde urdhëroni, hajdeni brenda i thamë ne. Po të sillen si njerëz jo si kafshë. Të vesh ti të vrasësh plakun në gjumë. Plaku 78 vjeç pa u ngritur nga gjumi me armë në rrëzë të veshit.

Familjar 4: Na erdhi policia terror, në orën 5 të mëngjesit terror, qëlluan me armë na plagosi të tërëve, na ktheu me fytyrë pas murit, na vendosi prangat.

Familjar 5: E vranë xhajën në gjumë.

Gazetarja: Ku e kapi plumbi?

Familjar 5: Në ballë i ka dalë prapa kokës.

Gazetarja: Po tani ku e mbajnë.

Familjar 5: Në spital qe, në Lushnje, nuk e mbajtën, tani është në Tiranë.

Policia e Shtetit ka reaguar me anë të një njoftimi për shtyp në lidhje me ngjarjen. Sipas saj gjatë planit operacional për kapjen e dy të dyshuarve për vrasje, të cilët fshiheshin në banesën e 77- vjeçarit, ky i fundit thirrjes së policisë i është përgjigjur me armë. Haxhi Lika sipas policisë ka dalë në dritare me armë gjahu.

Ndërsa policia pas thirrjes për dorëzim ka qëlluar në ajër. Plagosja e 77 vjeçarit mbetet në rrethana të paqarta sipas policisë. Ai ndodhet i shtruar në Spitalin Ushtarak të Tiranës.

Pas këtij operacioni policia ka ndaluar dy djemtë e të plagosurit , vëllezërit Martin dhe Arben Lika.

Sipas Policisë së Shtetit është marrë informacion se në banesën e të moshuarit Lika strehoheshin dy shtetas të dyshuar si autorë vrasjesh. /abcnews.al

vlcsnap-2018-08-22-13h38m20s686-1280x720.png
G. P.14:14 | 22/08/2018

Është një fshat në Divjakë me pamje të shkretuara. Aty banorët jetojnë si në një të kaluar të hershme, pa rrugë e drita, pa ujë e mes ndotjes.

Nëse doni të shihni pamjen e një fshati të pas Luftës së Dytë Botërore vizitoni Sopëzën. Prej 70-vjetësh këtu nuk pati asnjë investim serioz. Zona e cila ndodhet nën administrimin e bashkisë Divjakë, nuk ka alternativa zhvillimi as në 2018-n. Më e dukshme prapambetja shihet në sytë e emigrantëve shqiptare dhe të huaj. Mungesa e rrugëve, dritave, ujit dhe pastërtisë, ka ngjallur reagimin e familjeve të ardhura në fshat, të cilët kërkojnë ndryshimin. Familja Peqi ka dasëm këtë vere, ndaj duke mos gjetur mbështetjen e Bashkisë Divjakë, vendosi të investojë vetë në rrjetin elektrik dhe në ujësjellës.

Alfred Peqi: “Çdo vit që vij janë problemet më të shumtat nga shumë gjëra. Nga uji i pijshëm nga elergjia elektrike e kam marrë me djersën time e me shpenzimet e mia.”

Për grekët e ardhur në Sopez së bashku me miqtë e tyre, një situatë e tillë në vendin helen do të kishte ngritur në këmbë gjithë popullin. Askush nuk mund të mbyllë sytë përpara një situate të tillë ku asgjë nuk lëviz.

Tolias Jorgos: “Problemi më i madh i fshatit këtu është rruga, pastërtia dhë uji. Kaq afër me Greqinë, populli është emigrant në Greqi edhe është gjynah.”

Të rinjtë e mbetur në fshat kërkojnë të largohen. Edhe ata duan të emigrojnë, jo për mungesë të ardhurash, por për shërbimet jetike. Jeta e një të riu, i cili nuk ka ujë në shtëpi për tu larë, drita për të parë dhe rrugë ku të lëvizë makina, është e papërballueshme.

Banori: “Kam gërvishtur dy herë makinën, nuk shkëmbehesh dot. Një shok që erdhi para një jave nga Italia, ishin hapur gropa dhe se dinte, çau gomat e makinës.”

Fshati Sopez aktualisht numëron rreth dy mijë banorë, por gjysma e tyre janë larguar. Fati i njëjtë e pret edhe gjysmën tjetër dhe nëse pushteti vendor nuk reagon së shpejti do të numërohen shtëpite e zbrazura./abcnews.al

BULLICAT-E-DIVJAKES-1280x720.jpg
ent ela14:25 | 06/08/2018

190 buallicat e vetme në Shqipëri dhe që ndodhen në Divjakë ruhen dhe kulloten nga dy fëmijë të vegjël dhe kujdesen nga një çift të moshuarish. Adoleshentët e nisën këtë punë për të fituar të ardhura të cilat do u shërbejnë me fillimin e vitit shkollor. 

Buallicat e Divjakës po zhduken. Por duket se kësaj here janë fëmijët ata më të shqetësuarit për këtë fakt. Dy djem 14- vjeçarë kane zgjedhur t’i ruajnë ato. Janë përgjegjës për ruajtjen e 190 krerëve, të cilët i kullosin nëpër tokat e kripura të pyllit aty pranë.

“Është e thjeshtë, nuk është e vështirë”.

Sapo kanë mbaruar klasën e 8-të, dhe duhet të punojnë që të blejnë libra dhe rroba për sezonin e ri shkollor.

Diamant Sula dhe Mateo Karaj janë nga Kryekuqi, një fshat një orë larg Divjakës. Ngrihen çdo mëngjes në orën 05:00 dhe punën e lënë kur fillon errësira.

Diamant Sula: “Unë vij në 6 këtu dhe në orën 10 të drekës i mbyllim, i çojmë në 3 të pasdites deri në 7-7:30 dhe 8:00 që i çojmë në shtëpi”.

Me të ardhurat që do mbledhësh ca do i shpenzosh?

Mateo Karaj: “Për shkollën”.

Gazetarja: Në ç’ klasë hidhesh?

Mateo Karaj: “Në të nëntën, minimaturant”.

Kur u treguan prindërve se do merreshin tre muaj me ruajtjen e buallicave, frika me e madhe e familjes ishte jeta e tyre. Këto kafshë duhen shëtitur nëpër hapësira të mëdha, ku rreziku është i pashmangshëm.

“Fillimisht reaguam keq se kanë nam të keq si vrasëse”

Gazetarja: Janë të rrezikshme për ju?

 “Vetëm kur ke veshje të kuqe të ndjekin me vrap”.

Dy 14- vjeçarët e kanë punën e parë që bëjnë në jetën e tyre, kujdesin për tufat e buallicave. Për ta momentet më të bukura janë kur të vegjëlit bashkohen me nënat për të pirë qumështin.

“Më ka pëlqyer që i futet buallica e madhe tjetrës për të pirë qumështin”

Gazetarja: Ka pasur raste kur ju ka humbur ndonjë kafshë?

“Po. Kemi kërkuar. Vijnë vetë”.

Buallicat janë specie autoktone e zonës së Divjakës. Pas viteve ‘90 rrezikonin zhdukjen. Por falë një çifti të moshuarish ato u shpëtuan. Dhe nga 30 krerë sot numërohen 190. Buallicat njihen dhe vlerësohen në të gjithë botën veçanërisht për qumështin dhe djathin e bardhë. /abcnews.al

Gazetare e ABC News, Lushnje: Anila Sefa

 


Rreth Nesh

ABC NEWS është i pari televizion në Shqipëri që në ditën e parë të transmetimeve nis me lidhje direkte nga 7 studio lokale ne Shkodër, Durrës, Elbasan, Korcë, fier, Vlorë e Gjirokaster. Për të pasuruar gjeografinë e informacionit së shpejti do të mundesohet edhe studio nga Lezha me transmetime live në cdo kohë.
Në faqen zyrtare në internet, abcnews.al do të gjeni portalin më të pasur ballkanik me lidhje në rrjetet më të mëdha sociale facebook, twitter si dhe në një prej websiteve më të fuqishëm në kulturën e internetit YOUTUBE. Transmetimi i ABC news është live 24 ore. 
NUIS/NIPT K01711004F


Kontakt

Telefono