Zyra e Brendshme në Britani përmbys marrëveshjen, azilkërkuesit shqiptarë nuk do të depërtohen direkt

schedule15:51 - 27 Shtator, 2022

schedule 15:51 - 27 Shtator, 2022

Home Office ka pranuar se nuk ka të drejtë të përshpejtojë dëbimin e azilkërkuesve shqiptarë pas mbërritjes së tyre në Britaninë e Madhe, në një kthesë të papritur të politikës në Britaninë e Madhe.

Priti Patel, ish-sekretarja e Brendshme, nënshkroi një marrëveshje me qeverinë shqiptare në gusht për të kthyer ata që mbërrijnë ilegalisht. Ajo pretendoi se kjo do të thoshte se Mbretëria e Bashkuar mund të kthente shpejt azilkërkuesit që mbërritën në Britani dhe bënin pretendime “të rreme”.

Por departamenti ligjor i qeverisë ka konfirmuar se skema nuk do të zbatohet për shqiptarët që aplikojnë për azil në Britaninë e Madhe.

Pranimi u bë në një letër ligjore për avokatët që punonin për bamirësinë e refugjatëve Care4Calais , e cila kishte sfiduar politikën. Shumica dërrmuese e shqiptarëve që kërkojnë leje për të qëndruar në Britani nuk do të preken nga marrëveshja.

Clare Moseley, themeluesja e Care4Calais, tha: “Blitz PR i qeverisë përshkroi një skemë të shpejtë të largimit që dukej se u mohonte njerëzve nga Shqipëria të drejtën e tyre për një gjykim të drejtë për kërkesat për azil të bëra në Mbretërinë e Bashkuar.

“Sugjerimi ishte se kërkesat për azil të bëra nga shqiptarët janë të rreme. Në fakt, shifrat e fundit tregojnë se 53% e kërkesave shqiptare për azil pranohen nga Home Office, duke treguar se për shumë shqiptarë vendi i tyre nuk është një vend i sigurt për të jetuar.”

“Nën kërcënimin e rishikimit gjyqësor, qeveria ka kryer një rënie të madhe. Duke vepruar kështu, ata po pranojnë që njerëzit nga Shqipëria kanë të drejtë të bëjnë një kërkesë për azil dhe ta dëgjojnë atë në mënyrë të drejtë. Kjo është një fitore e mirësjelljes njerëzore.”

Zyra e Brendshme kishte pohuar se njerëzit nga Shqipëria që udhëtonin në Britaninë e Madhe me varka të vogla kishin bërë rrugën e tyre nëpër vende të shumta për të bërë kërkesa të rreme për azil kur të mbërrinin. Pretendimi u bë pasi shifrat zbuluan se 2,165 shqiptarë u regjistruan si mbërritën në Brtiani nga varka të vogla midis janarit dhe qershorit 2022, krahasuar me vetëm 23 të zbuluara në të njëjtën periudhë të një viti më parë.

Pas nënshkrimit të një marrëveshjeje kthimi me qeverinë shqiptare , Patel tha: “Këta shtetas shqiptarë janë sjellë këtu ilegalisht nga rrjetet e organizuara kriminale që udhëtojnë nëpër vende të shumta të BE-së. Ata janë duke blerë azil, duke bërë përpjekje për të kërkuar azil në Britani me shpresën se mund të qëndrojnë këtu.”

Duncan Lewis Solicitors, që përfaqëson Care4Calais, e cila kundërshtoi kërkesën, i dërgoi një letër paraveprimit qeverisë duke kërkuar zbulimin e skemës së propozuar.

Në përgjigjen e saj, departamenti ligjor i qeverisë shkruante se marrëveshjet me qeverinë shqiptare “nuk zbatohen për azilkërkuesit”.

Letra konfirmoi gjithashtu se ata njerëz që mbërrijnë në Britani me anije nuk mund të trajtohen si emigrantë të paligjshëm. “Ata nuk ‘hyjnë’ por ‘mbërrijnë’ dhe duhet të trajtohen si pasagjerë që vijnë,” thuhej në letër.

Një zëdhënës i Home Office tha: “Që nga nënshkrimi i marrëveshjes sonë të kthimit me Shqipërinë në vitin 2021, ne kemi larguar më shumë se 1000 shqiptarë, duke përfshirë disa që kaluan Kanalin ilegalisht për të ardhur në Britani.

“Ata që kërkojnë të abuzojnë me sistemin tonë nuk duhet të kenë asnjë dyshim për vendosmërinë tonë për t’i hequr ata.” /abcnews.al/