Xhenxhefil dhe spec djegës, një dyshe e fuqishme kundër kancerit

schedule22:31 - 29 Tetor, 2021

schedule 22:31 - 29 Tetor, 2021

Ngrënia e një vakti që përmban spec djegës dhe xhenxhefil mund të ndihmojë në parandalimin e kancerit, sipas një studimi të botuar në revistën Journal of Agricultural and Food Chemistry .

Shkencëtarët kanë qenë prej kohësh të ndarë në lidhje me aftësinë e kapsaicinës, kimikatit që i bën specat djegës të nxehtë, për të luftuar kancerin. Disa studime të mëparshme kanë treguar se një dietë e pasur me kapsaicinë mund të lidhet me një rrezik më të lartë të kancerit të stomakut. Përkundrazi, edhe shumë studime të tjera kanë treguar se specat djegës dhe kapsaicina ndihmojnë në parandalimin e kësaj sëmundjeje shumë të rëndë. Studimi i ri forcon elementet antikancerogjene, duke zbuluar në veçanti se kombinimi i specit djegës dhe xhenxhefilit është shumë më i fuqishëm se çdo substancë veç e veç.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se kapsaicina dhe 6-gingerol, kimikati që i jep xhenxhefilit shijen e tij të veçantë lidhen me të njëjtin receptor në qelizat e tumorit. Në studimin e ri, studiuesit morën minj të predispozuar për të zhvilluar kancer të mushkërive dhe i ushqyen me kapsaicin, 6-gingerol ose një kombinim të dy kimikateve. Numri më i madh i tumoreve të mushkërive u vu re te minjtë e ushqyer me kapsaicinë. Një numër më i ulët (50%) u vu re te minjtë e ushqyer vetëm me 6 xhenxhefil. Por vetëm 20% e minjve të ushqyer me të dy përbërësit vazhduan të zhvillonin tumore të mushkërive. Studiuesit shpresojnë të kryejnë studime të mëtejshme se si të dy kimikatet ndërveprojnë kundër kancerit.

Rezultatet e studimeve të mëparshme kanë treguar gjithashtu se përveç parandalimit të kancerit, kapsaicina gjithashtu mund të vrasë drejtpërdrejt qelizat e kancerit p.sh. në rastet e kancerit të prostatës, duke lënë të paprekura qelizat e shëndetshme. Një studim tjetër zbuloi se kapsaicina mund të lidhet me membranat e disa qelizave kancerogjene, duke bërë që ato përfundimisht të humbasin integritetin e tyre dhe të thyhen. Kjo mund të shpjegojë pjesërisht rezultatet e vëzhguara në studimin e fundit. Nga ana tjetër, vetëm xhenxhefili është treguar gjithashtu se trajton kancerin e gjirit, ndërsa vret qelizat burimore të kancerit që janë përgjegjëse për metastazat dhe pjesën më të madhe të vdekshmërisë nga kanceri./abcnews.al