Në kohë pandemie shumëfishohen studimet dhe kërkimet për të luftuar Covid-19. Shumë nga këto, ende të nënvlerësuara, kanë të bëjnë me përdorimin e vitaminës D e cila jep më shumë se një ndihmë të çmueshme kundër sëmundjes duke reduktuar vdekshmërinë dhe duke kufizuar pasojat vdekjeprurëse të virusit.
Deri më sot, ka më shumë se 340 punime të zhvilluara në të gjithë botën gjatë vitit 2020 dhe të botuara në PubMed të cilat kanë konfirmuar praninë e hipovitaminozës D (mungesa e vitaminës D) në shumicën e pacientëve me Covid-19, veçanërisht nëse flasim për formën e rëndë dhe një vdekshmëri më të lartë të lidhur me të.
Në një studim vëzhgimi 6-javor të 154 pacientëve, prevalenca e subjekteve hipovitaminotike D ishte 31.86% në asimptomatikë dhe 96.82% në ata që u pranuan më vonë në kujdes intensiv, një shifër e pabesueshme. Në praktikë, pothuajse të gjithë “ata me mangësi të vitaminës D” kishin komplikime të rënda të sëmundjes. Një studim tjetër retrospektiv amerikan i kryer në 190,000 pacientë tregoi praninë e një lidhjeje të rëndësishme midis përqindjes së ulët të subjekteve pozitive për sëmundjen dhe niveleve më të larta të qarkullimit të ’25OHD’ (e cila është vitamina).
“Studimet sugjerojnë një lidhje midis mungesës së vitaminës D dhe rrezikut të infeksioneve virale të traktit të sipërm respirator dhe vdekshmërisë nga sëmundja e koronavirusit. Për të cituar gjithashtu një studim të tretë, në një provë klinike mbi 40 pacientë asimptomatikë ose paucisimptomatic, negativizimi i sëmundjes u vu re në 62.5% (10/16) të pacientëve të trajtuar me doza të larta të kolecalciferolit (60,000 IU / ditë për 7 ditë) ), krahasuar me 20.8% (5/24) të pacientëve në grupin e kontrollit. Kolecalciferoli është një nga vitaminat D.
Përfundimi është praktikisht unanim: vitamina D mund të ‘bllokojë’ virusin, është e mirë për trupin dhe nuk ka efekte anësore.
Nuk ka dyshim se korrelacioni midis rrezeve UV dhe manifestimit klinik të sëmundjes është shumë domethënës dhe është për shkak të dy faktorëve: vitamina Në praktikë, lëkura vepron si një ekran, një pengesë kundër virusit dhe rrezet ultraviolet e bëjnë atë të thahet në një kohë shumë më të shkurtër se shumë kushte të tjera më tipike klimatike. Kurba e vdekjes në maj papritmas ra gjatë gjithë verës dhe filloi të ngrihej përsëri në fillim të tetorit. Hipoteza është se rrezet UV gjithashtu kishin një efekt të drejtpërdrejtë në virus gjatë verës. Në verë, tubimet ishin rendi i ditës por ato nuk shkaktuan vdekshmëri.
Por cili është ndryshimi midis vitaminës D që përmbahet në ushqim dhe në rrezet e diellit? “Me ushqimin, marrim shumë pak vitaminë D jo më shumë se 20% të kërkesës, një pjesë e madhe e tij merret kur jemi në verë në det. Problemi me të moshuarit është se ata marrin pak dhe, rrjedhimisht, sintetizojnë pak. Mjekët që kanë firmosur këtë studim shprehen se mbajtja mbyllur e të moshuarve gjatë periudhës së verës ishte një gabim kolosal./abcnews.al