Dr. Zahra Pavlova, një endokrinologe në Klinikën Mjekësore të Universitetit të Moskës, zbuloi lëndët ushqyese që janë shumë të dëmshme për pankreasin.
Në një intervistë për gazetën “Rossiyskaya”, specialisti thekson se ngrënia e një sasie të madhe të ëmbëlsirave, ose ushqime që përmbajnë një përqindje të lartë të kalorive, jo vetëm që shkakton akumulimin e indeve yndyrore, por gjithashtu çon në vdekjen e qelizave të pankreasit.
Ajo thotë: “Në mënyrë të pashmangshme, në indin dhjamor të grumbulluar, inflamacioni shkakton stresin oksidativ, kundër të cilit zhvillohet rezistenca ndaj insulinës dhe qelizat e pankreasit vdesin, përfshirë ato që prodhojnë hormonin insulinë.”
Mjekja këshillon që të ketë një pushim jo më pak se tre orë midis vakteve dhe ajo thotë: “Personi duhet të hajë përsëri ushqim, jo më pak se tre orë pas ngrënies së vaktit të mëparshëm dhe jo më shumë se pesë orë.”
Pavlova thekson se nuk ka nevojë të abstenoni nga ushqimi për më shumë se pesë orë. Sepse në këtë rast, hormoni “lipoprotein lipase”, i cili është përgjegjës për monitorimin e nivelit të lëndëve ushqyese në gjak, është aktiv në indet yndyrore, gjë që çon në një rritje të akumulimit të yndyrës./abcnews.al